©  Belga, David Van Hecke

Vlaamse burgemeesters over late omslag regel plexiwanden: “We gaan dit niet handhaven”

De burgemeesters van Gent, Leuven en Antwerpen – Mathias De Clercq (Open VLD), Mohamed Ridouani (Vooruit) en Bart De Wever (N-VA) – zijn niet te spreken over de beslissing van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne om de horeca niet toe te laten om gebruik te maken van plexiwanden.

jvh, jcd

De horeca ging ervan uit dat ze de afstand tussen tafels op hun terrassen mocht verkleinen door dergelijke wanden te gebruiken, maar vrijdagochtend – één dag voor de heropening van de horeca – maakte Van Quickenborne bekend dat ze niet toegelaten zullen worden. “Niet ernstig”, klinkt het. Verschillende Vlaamse burgemeesters laten inmiddels weten dat ze de laattijdige beslissing alvast niet zullen handhaven.

Minder dan een dag voor de heropening van de terrassen was het voor cafés en restaurants nog onduidelijk of ze ook plexischermen zouden mogen plaatsen tussen tafels, om ze zo dichter tegen elkaar te zetten. Volgens het protocol dat verspreid werd onder de horecazaken mocht dat wel, maar in het nieuwe ministerieel besluit zal echter staan dat dit niet mag.

“Plexiglas kan niet worden gebruikt”, kondigde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) vrijdagochtend aan. “Zeker niet op dit moment. Bij gesloten terrassen is het risico op besmetting te groot. De afstandsregel van 1,5 meter zal gerespecteerd moeten worden.”

LEES OOK. Eindelijk duidelijkheid: plexiwanden tussen tafels op horecaterrassen niet toegelaten

Dat het protocol wel spreekt over plexiglas, komt volgens de minister doordat het gekopieerd werd van het exemplaar van vorige zomer. En dat het ministerieel besluit dat dit regelt er nog niet is, heeft volgens van Quickenborne dan weer te maken met het feit dat er advies is gevraagd aan de Raad van State.

Mathias De Clerq (Gent): “Dit is niet ernstig”

Verklaringen waar Gents burgemeester Mathias De Clercq geen boodschap aan heeft. “Dit is niet ernstig”, klinkt het. “Zowel de horeca als de stadsdiensten hebben hemel en aarde verzet om alles conform de laattijdig ontvangen protocollen te organiseren. Dit een dag voor de opening op uw bord krijgen, is onbegrijpelijk. Dit is zeer moeilijk werken, en nu niet meer in orde te krijgen.”

LEES OOK. Hasselt zal controleren op plexiwanden: “Ik voer de wet uit, ook al is die van de pot gerukt”

De Clercq kondigde dan ook aan dat de ordediensten in Gent bijgevolg niet zullen handhaven op het nieuwe verbod. “Horeca-uitbaters hebben zich in eer en geweten voorbereid volgens die protocollen. We gaan hen de tijd geven om zich in regel te stellen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hij kreeg al snel bijval van zijn collega uit Leuven, Mohamed Ridouani. “De Leuvense horeca heeft veel moeite gedaan om conform de regels op te starten”, klonk het daar. “De protocollen waren al laat, en er is nog steeds geen ministerieel besluit. Nu mogen plexischermen toch niet. We gaan dat niet meteen handhaven, blijven pragmatisch, en geven horeca de tijd om zich in regel te stellen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Compleet amateurisme”

Ook Brussels schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (DéFi) is boos over de gebrekkige communicatie in dit dossier. “Pas donderdagnamiddag hebben we het protocol officieel ontvangen, en daarin zijn de plexischermen wel voorzien. We hebben aan de horeca dus meegedeeld dat ze volgens dat protocol mogen heropenen. Vanochtend zeggen ze dan dat het niet is toegestaan, getuigt van een compleet amateurisme”, vindt Maingain. Zijn stad zal dus “niet afwijken van het verstuurde protocol”.

Tommelein: “Trop is teveel en teveel is trop”

Ook Bart Tommelein, burgemeester van Oostende, zegt de nieuwe marsorder niet te zullen controleren. “De politie zal sowieso haar handen vol hebben”, aldus Tommelein. “De terrassen moeten om 22 uur dicht, we moeten ervoor zorgen dat er geen spontane feestjes ontstaan, én we moeten ervoor zorgen dat mensen voldoende afstand houden en niet gaan samenscholen. Men komt dan ook rijkelijk te laat met deze beslissing.”

“Die mensen hebben ondertussen geïnvesteerd in hun terras”, vervolgt Tommelein. “De horeca heeft genoeg gebloed, en bijkomende regels en verplichtingen opleggen een dag voor de opening is net iets teveel. ‘Trop is teveel en teveel is trop’ zei een eerste minister ooit. Wel, het is genoeg geweest. De kustburgemeesters vragen al weken om de terrassen te openen. Dan moest men maar eerder duidelijkheid verschaft hebben.”

Ook elders “geen heksenjacht”

De horeca in Brugge hoeft zich evenmin aan een heksenjacht te verwachten. “De politie zal enige soepelheid aan de dag leggen, anders wordt het onmogelijk voor de horeca om de regels na te leven en voor de politie om ze te controleren”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “De agenten zullen dus niet met een meetlat op pad gaan.”

Jean-Marie Dedecker heeft er vorige weekend een uitstekende generale repetitie op zitten. “Wij gaan niet controleren”, klinkt het dan ook ferm vanuit Middelkerke. “Is het niet allemaal een beetje welletjes geweest? Vorige week hebben we terrassen geplaatst, en iedereen heeft zich strikt aan de regels gehouden. Zelfs de Staatsveiligheid is langsgekomen om een rapport op te maken, en alles is prima verlopen. We gaan niet de Gestapo uithangen en mensen beboeten, we gaan niet rondlopen met een meetlat. We willen die mensen op een deftige manier hun geld laten verdienen.”

In Blankenberge zijn de gemoederen minder verhit. De kustgemeente liet naar eigen zeggen eerder in een rondzendbrief al weten aan alle horecazaken dat plexischermen verboden zijn. “Er was altijd sprake van 1,5 meter tussen de gezelschappen. Dus het zou me verbazen moesten die schermen plots toegelaten zijn”, aldus burgemeester Daphné Dumery (N-VA).Toch zal ook Blankenberge de situatie een beetje aankijken. “Sowieso organiseert de politie hier geen heksenjacht”, aldus Dumery. “Zonder pardon of waarschuwing beboeten hebben we hier nooit gedaan.”

“Soepelheid en flexibiliteit”

Ook in Kortrijk klinkt het dat “de politie haar taken zal uitvoeren en de richtlijnen zal volgen”. “Dat heeft ze de voorbije tijd ook gedaan”, aldus een woordvoerder van de politiezone Vlas. “Bij hardnekkige overtredingen zal de politie optreden, maar onze politiezone voert geen heksenjacht. We sensibiliseren, inventariseren, en evalueren na het weekend.”

Ook Aalsters korpschef Jürgen Dhaene is niet van plan om streng op te treden. Het onderwerp zal besproken worden op de bijeenkomst van de Veiligheidscel van de stad vanmiddag, maar nu al klinkt het dat “we hierin een zekere soepelheid en flexibiliteit aan de dag zullen leggen. Het is zeer lastig voor de horecazaken die zich op basis van het horecaprotocol volledig hadden voorbereid, en nu ineens andere regels te horen krijgen. Ik zal een overgangsperiode voorstellen, anders zou het niet fair zijn. Een waarschuwing kan, maar een boete: daar pleit ik nu absoluut niet voor.”

“We zullen toestand nagaan, maar niet optreden als alle andere terrasregels in orde zijn”, klinkt het ook bij burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) van Sint-Niklaas. “Het is momenteel ook niet duidelijk op welke juridische basis de schermen verboden zouden zijn.”

Meer over Coronavirus

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's