Limburgse Wandelchallenge: een tocht door het ridderlijke verleden van Bilzen

Bilzen -

Doe De Limburgse Wandelchallenge, en wandel de héle provincie door. In elke gemeente tipt de burgemeester zijn of haar favoriete route. De Bilzense burgemeester Johan Sauwens (Trots op Bilzen) gaat graag eens wandelen in Alden Biesen.

Leonie Vanhove

Meedoen aan De Limburgse Wandelchallenge? Lees hier alles over de uitdaging, mooie prijzen en alles wat je moet doen om deel te nemen.

Er zit heel wat reliëf in de wandeling die burgemeester Sauwens verkiest. Zo vertrek je op een hoogte van

Burgemeester Johan Sauwens 

Burgemeester Johan Sauwens ©  Tom Palmaers

ongeveer 55 meter. Verder in de wandeling kom je op een mooi snijpunt terecht. “Aan de ene kant heb je het droog Haspengouw met open akkerlandschappen, en aan de andere kant het vochtig Haspengouw met de boomgaarden.” De Bilzense burgemeester is ook een bird watcher. “Je kan tijdens deze route onder andere de ijsvogel, de grote gele kwikstaart en verschillende spechten spotten.”

Vanop de parking hebben we meteen een mooi zicht over een weids landschap met hoogstambomen en populieren op glooiende heuvels. We wandelen langs de indrukwekkende Landcommanderij van Alden Biesen en lopen de Maastrichterallee in, een dreef die sinds jaar en dag geflankeerd wordt door lindebomen.

Halverwege de dreef splitst de route. Wij gaan rechtdoor naar het Apostelhuis, ooit de hoofdingang van het kasteel. Hier komen enkele historische dreven samen. We genieten even van het uitzicht voor we een van de dreven naar beneden volgen.

Trage wegen aan het wijnkasteel

We wandelen tussen uitgestrekte akkers en boomgaarden naar Grote Spouwen. Daar duiken we

 

 ©  rr

het Weerterbos in, een overgebleven stuk van een oud hellingbos dat Natuurpunt uitbreidde en beheert. De route gaat verder langs hoogstamboomgaarden, houtkanten en graslanden.

We volgen onverharde paden en smalle straten richting Membruggen. Plots zien we het witte kasteel van Genoels-Elderen opdoemen, omgeven door een Engels landschapspark en het grootste wijndomein van België. Deze 22 hectaren (zo’n 44 voetbalvelden) aan druivelaars leveren Haspengouwse kwaliteitswijnen. De boomrijke Kasteelstraat en idyllische veldwegen leiden ons naar hartje Membruggen. Het verkeersluwe centrum is met haar kleine paden en doorsteekjes een paradijs voor wie van rust houdt.

Beschermde oase

Volgende stop is de Molenbeemden, een natuurgebied dat Europese bescherming geniet en

 

 ©  rr

beheerd wordt door Orchis en Natuurpunt. De Molenbeek meandert door een weelderige oase van natte natuur maar met dank aan de plankenpaden houden we de voeten droog.

Heel wat bijzondere planten en dieren vinden hier een onderkomen, waaronder het uiterst zeldzame zeggekorfslakje en de waterral, een typische moerasvogel. Tot halfweg de 20ste eeuw pachtte bijna elk gezin van Weert en Membruggen hier een stukje grond als hooiland of graasweide.

We vervolgen onze weg tussen akkers en fruitbomen, naar een hoogstamboomgaard van Alden Biesen. We volgen een plankenpad en vleien ons neer op een van de kunstige picknickbanken met zicht op de waterburcht.

(Lees verder onder de foto)

 

 ©  rr

Praktisch

Wandeling: Alden Biesen

Startplaats? Landcommanderij van Alden Biezen, Kasteelstraat 6 in Bilzen

Lengte? 15,5 km, 20.900 stappen in bijna 4 uur

Signalisatie? Volg de gele rechthoek in wijzerszin

Nodig? Waterdichte wandelschoenen

Meer info over deze en vele andere Limburgse wandelingen: www.wandeleninlimburg.be.

Download hier de GPX-versie.

De gele route in Bilzen 

De gele route in Bilzen © www.wandeleninlimburg.be 

Veel wandelplezier!

In samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Kempen en Maasland, Lage Kempen en de Provincie Limburg.