©  rr

Limburgse Wandelchallenge: op zoek naar ijsvogels langs de Dommel in Peer

Peer -

Doe De Limburgse Wandelchallenge, en wandel de héle provincie door. In elke gemeente tipt de burgemeester zijn of haar favoriete route. De burgemeester van Peer, Steven Matheï (CD&V), moet niet ver de deur uit om de natuur op te zoeken in Hoksent-Molhem.

Leonie Vanhove

Meedoen aan de Limburgse Wandelchallange? Lees hier alles over de uitdaging, mooie prijzen en alles wat je moet doen om deel te nemen.

Voor burgemeester Matheï is dit de ideale wandeling om met zijn gezin te doen. Want het is niet

Burgemeester Steven Matheï 

Burgemeester Steven Matheï ©  Dick Demey

enkel leuk voor de ouders, maar ook kinderen kunnen zich hier uitleven. “De fauna en flora rond de Dommel en de verschillende bruggetjes, watermolens en knuppelpaden zorgen er namelijk voor dat er heel wat te ontdekken valt.” Ook voor de geschiedenisliefhebber is deze wandeling een aanrader volgens de burgemeester. “Je kan er immers vijf grafheuvels uit de ijzertijd terugvinden.”

We vertrekken op de parking bij kringwinkel Esmeralda en stappen voor de eerste keer richting de Dommel. Deze rivier ontspringt iets verder naar het zuiden in het gehucht Wauberg. De Dommel is hier nog smal, maar zal onderweg gevoed worden door verschillende bijrivieren om uiteindelijk als een brede stroom uit te monden in de Maas.

IJsvogel

Hier in wandelgebied Hoksent-Molhem mondt de Bollisserbeek in de Dommel uit. De Bolliserbeek ontspringt in Hechtel in het nabijgelegen wandelgebied Resterheide. Grote delen van de Dommel werden in het verleden rechtgetrokken. Watering De Dommel, stad Peer en Natuurpunt hebben de afgelopen jaren in dit wandelgebied grote beheerswerken uitgevoerd om de Dommel opnieuw te laten meanderen.

Hoksent Molhem 

Hoksent Molhem © rr 

Al snel merken we dat we echt in een natte beekvallei wandelen. Dit gebied heet Mullemer Bemden, en beemden zijn vochtige graslanden in beekvalleien. We wandelen via een knuppelpad verder over de venige ondergrond en genieten van de typische fauna en flora van een beekvallei. Misschien ontdek je onderweg wel de bos- of weidebeekjuffer of zie je de ijsvogel langsflitsen.

Grafheuvels en wijn

We steken een breder pad over, langs de oude Watermolen van Molhem. Jammer genoeg werd in 1966 het volledige maalwerk bij het molengebouw afgebroken. We wandelen verder via een knuppelpad, steken een brug over en verlaten de natte vallei stilaan. Meteen wordt de ondergrond een heel stuk droger en wandelen we door een dennenbos en langs de grafheuvels van Molhem.

Wat later lopen we door een eeuwenoud landbouwlandschap met typische langgevelhoeves en houtkanten. Stad Peer heeft nog erg veel oude houtkanten en voert hier samen met Regionaal Landschap Lage Kempen een sterk beheer rond om dit typische landschap te behouden.

De route duikt een laatste keer een dennenbos in voor we terug de bewoonde wereld bereiken. Langs stadspark ‘De Perre’ en het centrum van de stad, gaan we via een heuse wijngaard terug naar het beginpunt van de wandeling.

(Lees verder onder de afbeelding)

 

 ©  rr

Praktisch

Wandeling: Hoksent-Molhem

Startplaats? Steenweg Wijchmaal 66 in Peer

Lengte? 12 km, 16.000 stappen in 3 uur

Signalisatie? Volg de paarse markering

Nodig? Waterdichte wandelschoenen

Meer info over deze en vele andere Limburgse wandelingen: www.wandeleninlimburg.be.

Download hier de GPX-versie.

Paarse route in Peer 

Paarse route in Peer ©  www.wandeleninlimburg.be

Veel wandelplezier!

In samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Kempen en Maasland, Lage Kempen en de Provincie Limburg.