©  ROBIN UTRECHT

Nederland stelt versoepelingen coronaregels uit

De verdere versoepelingen van de coronaregels die mogelijk vanaf 11 mei zouden ingaan in Nederland, zoals het openen van sportscholen en dierentuinen, laten langer op zich wachten. De regering vindt het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen en op intensieve zorg nu nog te hoog, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

jvhBron: BELGA

Zondag zou de aftredende regering op het Catshuis overleggen over de tweede stap van het zogeheten openingsplan. Maar die bijeenkomst wordt verplaatst naar volgend weekend. Op dinsdag 11 mei volgt dan vooralsnog een persconferentie. De eerstvolgende datum dat de versoepelingen kunnen ingaan, is waarschijnlijk 18 mei. De persconferentie die voor aanstaande maandag gepland stond, gaat niet door.

Het is nog niet bekend wat de verschuiving voor de rest van het openingsplan betekent. De derde stap stond gepland voor 26 mei, mits de coronacijfers het zouden toelaten. Vanaf dan zou men bij onze noorderburen weer vier mensen thuis mogen ontvangen en opnieuw uit eten kunnen in horecagelegenheden.

“Daling niet voldoende”

Wel ziet de regering dat de coronacijfers “over een piek heen raken”. Toch is die daling nu nog niet voldoende om de tweede stap van het openingsplan “verantwoord te kunnen zetten”, aldus minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

Hij zei vrijdag al dat het allerminst zeker was dat de regering zondag bijeen zou komen om de versoepelingen te bespreken. Hij noemde de situatie in ziekenhuizen “druk en zwaar” en zei dat een Catshuisoverleg “niet zoveel zin heeft” als het Outbreak Management Team geen ruimte voor versoepelingen ziet.

Afgelopen week werd de eerste stap van het openingsplan in Nederland gezet. Toen gingen terrassen onder voorwaarden weer open en konden ook winkels weer klanten ontvangen zonder dat die daarvoor uren van tevoren een afspraak moesten maken.

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's