©  REUTERS

Na Premier League-clubs gaan ook Formule 1-piloten over tot boycot van sociale media in strijd tegen discriminatie

De Formule 1-coureurs Lewis Hamilton, George Russell en Lando Norris zullen in navolging van onder meer de voetbalclubs uit de Engelse Premier League komend weekend met hun sociale media op zwart gaan. Dat verklaarden de rijders in Portimão, waar de derde grand prix van het seizoen wordt verreden. Met de actie willen de clubs bereiken dat onlineplatforms discriminatie tegengaan.

Bron: BELGA

Clubs in Engeland kondigden eerder aan dat zij komend weekend hun Facebook-, Twitter- en Instagram-accounts uitschakelen om zo te benadrukken dat de platforms meer moeten doen tegen digitale misdragingen. De voorbije maanden werden veel voetballers, onder anderen Anthony Martial en Marcus Rashford, racistisch bejegend.

Eerder sloten de Engelse rugbybond en wielerbond al aan, net als de Europese voetbalbond UEFA. “Uit solidariteit met de voetbalgemeenschap zal ik mijn sociale media dit weekend uitschakelen”, verklaarde zevenvoudig F1-wereldkampioen Lewis Hamilton vrijdag. “Hoewel een boycot deze kwestie niet plotseling zal oplossen, moeten we oproepen tot verandering wanneer dat nodig is. Zelfs wanneer dit een bijna onmogelijke taak lijkt. Sport heeft de kracht om te verenigen. Laten we scheldwoorden niet aanvaarden als onderdeel van sport, maar laten we in de plaats daarvan het verschil maken voor toekomstige generaties.”

“Ik vond het belangrijk om mee te doen omdat er te vaak sprake is van misbruik, haat en racisme online”, zei Russell in een videoboodschap. “Ik voel het als een plicht hieraan mee te doen.”

Ook de organisatie achter de Formule 1 sprak haar steun uit, maar kondigde zelf geen actie aan.