Aangeboden door A.S.Adventure

© A.S.Adventure

Dit zijn de grootste wandelblunders

Heeft de wandelmicrobe je ook te pakken? Mooi zo! Wij laten je alvast kennismaken met de meest gemaakte beginnersfouten. Zo hoef je de – vaak pijnlijke – gevolgen zelf niet aan den lijve te ondervinden.

1. Wandelen op sneakers

In het dagelijks leven beweeg jij je licht als een veertje voort op je favoriete paar sneakers, dus daar kun je best wel wat kilometers mee afleggen tijdens een wandeltocht. Wrong! Sneakers zijn inderdaad heel comfy voor een ommetje naar de bakker of een shoppingtrip in de stad. Maar voor een echte wandeling is de zool te soepel en biedt een sneaker te weinig grip, demping en steun aan de enkels.

2. Op pad zonder je schoenen in te lopen

Ben je van het impulsieve type en heb je vandaag beslist om morgen op wandelvakantie te vertrekken? Nog even langs je A.S.Adventure Store voor een degelijk paar stappers en hoppa, je kunt op pad? Hold your horses. Je voeten hebben even tijd nodig om aan nieuwe wandelschoenen te wennen, zeker als ze uit leer gemaakt zijn. Wie met een paar dat ‘recht uit de doos’ komt meteen kilometers gaat vreten, heeft de garantie op zak voor blaren en pijnlijke voeten.

3. Wandeltocht in jeans

Jeans is modieus, stevig, comfortabel en tijdloos. Van houthakkers tot hipsters: iedereen komt ermee weg. Nee wacht, niet iederéén … Voor je wandeloutfit kun je namelijk geen foutere keuze maken, zeker als je met koude of natte weersomstandigheden te maken krijgt.

Jeans of denim is namelijk gemaakt van katoen, een stof die erom bekend staat vocht vast te houden in plaats van af te voeren. En hoe meer tijd je kleren nodig hebben om te drogen, hoe meer kans jij hebt om het koud te krijgen. Laat je jeans dus best in de kast wanneer je het wandelpad kiest!

 © A.S.Adventure

4. Het weerbericht negeren

Ken je het? Je vertrekt op wandeltocht zonder wolkje aan de lucht, in T-shirt en met zonnebril op je neus, om tien minuten later kletsnat tot op je onderbroek te staan schuilen in een bushokje – als je dat al vindt in de vrije natuur. Regenjas? Niet aan gedacht.

Of wat dacht je van deze: ’s ochtends duffel je je warm in met thermisch ondergoed, fleece, sjaal en muts, om na een uur stevig doorstappen nat van het zweet al je overbodige kledij in je armen te moeten dragen, want oeps … Je rugzak ben je vergeten. Moraal van het verhaal: wat voor weer er ook voorspeld is, je weet het maar beter op voorhand.

5. Vertrekken zonder water

Wat krachtpatsers en fitnessfreaks je ook mogen wijsmaken: wandelen is wél een sport. Je kunt er zelfs best wat calorieën mee verbranden, zeker als je voor een uitdagend parcours kiest. Zorg dus dat je motor niet stilvalt en voorzie een royaal overlevingspakket met de nodige drank en snacks: ‘trail mix’ met noten en gedroogd fruit, energierepen, boterhammen met pindakaas … Voor een dagtocht is twee liter water trouwens geen overbodige luxe.

6. Onvoorbereid op ongelukjes

Stel, je begint aan een korte wandeling op vlak terrein en denkt: ik laat die EHBO-kit thuis. Wat kan er gebeuren, right? Nochtans is het niet omdat je een tochtje van ‘maar’ enkele uurtjes gaat maken, dat je onderweg geen risico loopt om te struikelen, blaren te krijgen of gestoken te worden door een venijnig insect. Wandelen mag dan een activiteit met een lage intensiteit zijn, toch blijft zelfs de meest fervente hiker niet gespaard van blessures en ongelukjes. Rugzak open en mini-apotheekkastje erin, dus.

 © A.S.Adventure

7. Je weg zoeken met Google Maps

Spontaan het bos in getrokken met het idee op goed geluk een GR-pad te volgen? Topidee, maar hou er wel rekening mee dat je gemakkelijk een van de wit-rode markeringen over het hoofd kunt zien als je even niet oplet. Geen probleem, je hebt Google Maps op je smartphone!

Wel, dat zou weleens lelijk kunnen tegenvallen ... Ten eerste kan de batterij van je telefoon het laten afweten, ten tweede heb je in een dichtbegroeid bos niet altijd een perfecte gps-ontvangst en ten derde is Google Maps een app die het vooral goed doet op openbare wegen. Kleine wandelpaadjes kun je hier meestal niet op terugvinden.

8. Nooit je schoenen onderhouden

Ben je helemaal weg van je nieuwe paar wandelschoenen? Denk dan niet dat je ze na een wandeling gewoon in de garage kunt laten slingeren zonder ernaar om te kijken. Wandelschoenen zijn als een auto: zonder een regelmatig onderhoud zijn ze binnen de kortste keren klaar voor de schroothoop, euh … vuilnisbak. Behandel je favoriete schoenen dus met liefde én de juiste onderhoudsproducten. Hoe beter je voor je stappers zorgt, hoe langer je er plezier aan beleeft!