De Dauteweyers in Diepenbeek 

De Dauteweyers in Diepenbeek ©  Christa Mebis

Limburgse Wandelchallenge: boomkikkers spotten in de Dauteweyers in Diepenbeek

Diepenbeek -

Doe De Limburgse Wandelchallenge, en wandel de héle provincie door. In elke gemeente tipt de burgemeester zijn of haar favoriete route. De burgemeester van Diepenbeek, Rik Kriekels (N-VA), gaat al eens wandelen in de Dauteweyers.

Leonie Vanhove

Meedoen aan De Limburgse Wandelchallege? Lees hier alles over de uitdaging, mooie prijzen en alles wat je moet doen om deel te nemen.

De route die Kriekels verkiest, is ongeveer vijf kilometer lang. “Die afstand is net goed voor mij”,

Burgemeester Rik Kriekels 

Burgemeester Rik Kriekels ©  Jeffrey Gaens

lacht de burgemeester. “Op dit traject speelt water een belangrijke rol. De Demer, de Kaatsbeek… je komt ze allemaal tegen. Als de wandeling gedaan is, kom je terug uit op het Demerstrand. Dan moet je eerst over een boombrug die onze gemeente zelf gemaakt heeft. Onze technische dienst mag daar heel fier op zijn.”

Het eerste stukje van de wandeling lopen we even langs de weg. Wat verderop steken we de Demer over. Om dan al snel de natuur in te duiken, langs de Kaatsbeek en de Laak. We volgen een tijdje de loop van de beek, over plankenpaden, want dit gebied kan erg nat zijn. We lopen hier in de ‘Dorpsbemden’, een natuurgebied van zestig hectaren (zo’n 120 voetbalvelden), waarvan een groot stuk wordt beheerd door Natuurpunt. Via de beken komen we aan een grote visvijver: de Pomperik. Hier vind je de vissers van Visclub Geduld, die inderdaad geduldig zitten te wachten tot de dobber onderduikt.

S.O.S boomkikker

Via een kort stukje door een woonwijk komen we aan het prachtige vijverlandschap van de Dauteweyers. Samen met de Pomperik en Dorpsbemden vormt het een belangrijk leefgebied

De boomkikker 

De boomkikker ©  Photo: Tom Palmaers

voor dieren en planten. Hier tref je hooilanden, elzenbroekbosjes, een verlandde vijver, een knotelzenhaag en watergebonden planten en dieren aan. De vijvers van de Dauteweyers zijn deels ontstaan door de winning van ijzererts in de 19de eeuw, andere werden aangelegd voor viskweek. Het snoer van vijvers vormt een ideale thuis voor de kleine, felgroene boomkikker. De boomkikker is een van de meest bedreigde amfibieën van Vlaanderen. Hun krek-krekkrek-achtige roep kan je ’s avonds van wel een kilometer ver horen. Bij zonnig weer kan je ze vast zien zonnebaden op de braamstruiken. Kijk gerust, maar laat ze rustig zitten.

Ravotten

Aan het einde van de Dauteweyers steken we de Ganzehoekstraat over en komen zo aan in het Speelbos. Hier kunnen kinderen naar hartenlust ravotten, kampen bouwen en spelen in het bos. Of hun evenwicht oefenen op de uitdagen boomstammetjes. Langs de Demer wandelen we terug richting het Demerstrand. Nog even de leuke boomstambrug over de Demer overwinnen (opgelet: moeilijk voor buggy’s, maar zij kunnen via de Stationsstraat terugkregen) om dan uit te komen in de speeltuin, waar je meteen kan aanschuiven aan de gezellige picknicktafels met zicht op de speeltuin.

(Lees verder onder de foto)

 

 ©  ©Robin Reynders

Praktisch

Wandeling: Dauteweyers

Startplaats? Stationsstraat 27 in Diepenbeek

Lengte? 5,4 km, 7.300 stappen in 1 uur 20 minuten

Signalisatie? Volg de blauwe ruit

Nodig? Waterdichte wandelschoenen

Meer info over deze en vele andere Limburgse wandelingen: www.wandeleninlimburg.be.

Download hier de GPX-versie.

De blauwe route in Diepenbeek 

De blauwe route in Diepenbeek © www.wandeleninlimburg.be 

Veel wandelplezier!

In samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Kempen en Maasland, Lage Kempen en de Provincie Limburg.