Heiderbos ©  Erwin Christis

Limburgse Wandelchallenge: een tocht door de heide van As

As -

Doe De Limburgse Wandelchallenge, en wandel de héle provincie door. In elke gemeente tipt de burgemeester zijn of haar favoriete route. Tom Seurs is de burgemeester van As (Voluit) en trekt op pad doorheen het Thorpark.

Leonie Vanhove

Meedoen aan De Limburgse Wandelchallenge? Lees hier alles over de uitdaging, mooie prijzen en alles wat je moet doen om deel te nemen.

Burgemeester Seurs herontdekte het afgelopen jaar het Thorpark in zijn gemeente. “De diversiteit in het landschap is enorm. Eerst wandel je over zandvlakten en dan weer door bossen.

Burgemeester Tom Seurs ©  JEFFREY GAENS

Vervolgens heb je vele open vlakten met prachtige heide. Door de coronacrisis ben ik hier vaak gaan wandelen. Zo merkte ik dat het natuurgebied ieder seizoen erg verschillend is. Het is echter een absolute aanrader wanneer de heide in bloei staat.”

Het station van As is ondertussen al een gevestigde waarde als toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen. Maar wij vertrekken vandaag aan de minder bekende instapplaats Heiderbos, op slechts enkele kilometers van het bekende station. We wandelen eerst tussen de velden en akkers vooraleer we het bos in trekken. De opmerkzame wandelaar spot mogelijk enkele reusachtige exotische vogels, helaas in gevangenschap. En in de verte zie je de mijnterril van Waterschei opdoemen.

Net als in de rest van Limburg werden in de schaduw van de terril enorme gebieden bebost om later het hout als ondersteuningsmateriaal in de mijngangen te gebruiken. Daarmee werd onze

De gladde slang is thuis in de Rode Dopheid. Maar geen zorgen: het dier is ongevaarlijk en bovendien erg schuw.  ©  Erwin Christis

befaamde Limburgse hei op sommige plaatsen naar de achtergrond verdreven. Natuurbeheerder Agentschap Natuur & Bos zet zich hard in om de natuur terug in zijn oorspronkelijke vorm te herstellen, zodat we steeds meer een mooie mix van bos en heidegebied krijgen.

Feest in het bos

En dat is ook wat dit Heiderbos, zoals de naam al doet vermoeden, kenmerkt; voor het overgrote deel leidt de blauwe route door naald- en loofbossen. Maar af en toe geeft een open vlakte wat ruimte aan de heide. In de zomermaanden geeft dit een prachtig kleurenpalet wanneer de paarse hei contrasteert met het donkergroen van de naaldbomen, en de gele bloemen van de gaspeldoorn.

Net voor we het grootste heidegebied betreden, botsen we ineens op een gedekte feesttafel, midden in het bos. De feestdis is een kunstwerk van de Asserse Johan Vaes. De feesttafel verwijst naar het gemis dat we ondervinden in deze coronatijden, maar het straalt ook de hoop uit. De hoop op beterschap en een snel weerzien.

(Lees verder onder de foto)

De feestdis van Johan Vaes ©  Kevin Maes

Het bos maakt ondertussen steeds meer plaats voor heide. We wandelen nu over de jeneverbesheide met maar liefst 7.000 jeneverbesstruiken. De aromatische jeneverbessen gebruikte men vroeger voor het stoken van jenever, en het hout voor het roken van vlees.

Om het plaatje compleet te maken, krijg je tussen de Rode Dopheide en de jeneverbesstruiken

Jeneverbessen ©  Erwin Christis

ook nog een mooi zicht op de visvijver van As als afsluiter van deze wandeling.

Praktisch

Wandeling: Het Heiderbos in Thorpark

Startplaats? Heiderbos, kruising Kantonnale Baan en Zevenhuizenstraat in As

Lengte? 8,6 km, 11.600 stappen in 2 uur

Signalisatie? Blauwe route in wijzerszin

Nodig? Stevige wandelschoenen

Meer info over deze en vele andere Limburgse wandelingen: www.wandeleninlimburg.be.

Download hier de GPX-versie.

De blauwe route in As © www.wandeleninlimburg.be 

Veel wandelplezier!

In samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Kempen en Maasland, Lage Kempen en de Provincie Limburg.

Meer over Fietsen en wandelen in Limburg

Aangeboden door onze partners