©  Luc Daelemans

Limburgse Wandelchallenge: in het spoor van Jan Zonder Vrees door Herstappe

Herstappe -

Doe De Limburgse Wandelchallenge, en wandel de héle provincie door. In elke gemeente tipt de burgemeester zijn of haar favoriete route. De burgemeester van Herstappe, Leon Lowet (GB-IC) stapt de geschiedenis in op de Jan Zonder Vrees-route.

Leonie Vanhove

Meedoen aan De Limburgse wandelchallenge? Lees hier alles over de uitdaging, mooie prijzen en alles wat je moet doen om deel te nemen.

De valleien, landbouwvelden en rust. Dat zijn de drie dingen die burgemeester Lowet naar deze plek trekken.

Burgemeester Leon Lowet ©  Boumediene Belbachir

Ook de geschiedenis van de vallei van Jan Zonder Vrees spreekt hem aan. Jaren geleden is daar namelijk een veldslag geweest. “Maar eigenlijk is het een ideale wandeling om even uit te waaien. Veel mensen gaan daarvoor naar zee, maar hier kan je dat ook perfect doen”, lacht de burgemeester.

We volgen de Dorpsstraat langs enkele hoeves en een handvol huizen. Al snel laten we de bebouwing achter ons en dat hoeft niet te verbazen: met haar 1,35 km² is Herstappe de kleinste gemeente van Vlaanderen.

Heilig Huisje

We komen op een verkeersluwe, smalle betonbaan vanwaar we een ongebreideld uitzicht over de velden hebben. Wat verderop wordt het een holle weg omgeven door bomen en struiken, waar het krioelt van de vogels. Aan een picknickbank wijken we even van de route af via een onverhard

Heilig Huisje ©  luc daelemans

paadje, naar het Heilig Huisje. Deze eenvoudige, stenen kapel stamt uit de 15de eeuw en herinnert aan de Slag van Othée. Een leger van 50.000 ongetrainde burgers uit Luik en Tongeren nam het hier op 23 september 1408 op tegen 35.000 geoefende militairen, aangevoerd door Jan Zonder Vrees, hertog van Bourgondië.

Twee uit de kluiten gewassen lindebomen spreiden hun bladerdek beschermend over de kapel uit. Het Heilig Huisje staat op het hoogste punt nabij Herstappe en dat zullen we geweten hebben. Van hier kijken we uit over de velden. We zien de kerk van Rutten, de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Tongeren en de Genkse mijnterrils.

Leeuweriken in concert

We keren terug naar de holle weg, die verder naar beneden daalt. We slaan linksaf, en wandelen over een verkeersluwe weg langs de kabbelende Ezelsbeek. Rechts zien we de beek, bosjes en weilanden met populieren, links strekt zich een glooiend lappendeken van akkers uit, waarboven we op verschillende plekken torenvalkjes zien bidden.

Nadat we een poeltje en een hoogstamboomgaard passeren, stijgt de weg. We wandelen richting de kerktoren van Rutten, maar slaan voor het dorp naar links, een hooggelegen weg tussen de velden in. Kwikstaartjes en zwaluwen vliegen af en aan. Een prachtig concert, gebracht door veldleeuweriken die hier blijkbaar veelvuldig op de velden voorkomen, begeleidt ons op onze weg terug naar Herstappe. Op het vertrekpunt genieten we nog even na op de ‘Babbelbank’, een ontmoetingsplek voor de Herstappenaren.

(Lees verder onder de foto)

 ©  luc daelemans

Praktisch

Wandeling: Jan Zonder Vrees-route

Startplaats? Dorpsstraat 6 in Herstappe

Lengte? 5 km, 6.750 stappen in 1 uur 10 minuten

Signalisatie? Volg de groene pijlen

Nodig? Wandelschoenen

 ©  luc daelemans

Veel wandelplezier!

In samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Kempen en Maasland, Lage Kempen en de Provincie Limburg.