© JG

VIDEO. Genk-spelers arriveren onder politie-escorte aan Luminus Arena, waarna het feestje losbarst

Zo stil het nog tijdens de wedstrijd was in het centrum van Genk, zo lawaaierig was de vreugde-uitbarsting achteraf. Honderden auto’s trokken toeterend door de centrumlanen, aangemoedigd door applaudisserende fans. Opmerkelijk: om klokslag middernacht was al het volk verdwenen.

LEES OOK. Ito en Bongonda trappen Genk naar vijfde beker

Roland Veekmans is al sinds 1954 fan van Thor-Waterschei en hij stond zondagavond alweer mee met zijn vlag in het centrum van Genk te zwaaien. “Ik heb alle finales van KRC Genk meegemaakt. Je kan je dus wel voorstellen wat voor een prachtige avond dit voor mij is. Of ik dit verwacht had? Ja, natuurlijk. We staken er toch met kop en schouders bovenuit? Toegegeven: ik heb wel serieus stress gehad. Ik heb tijdens de wedstrijd zeker twee flessen wijn uitgedronken. Wat ik nu nog ga doen? Mijn derde fles wijn soldaat maken, uiteraard.”

Fiere burgemeester

Ook burgemeester Wim Dries zakte ‘s avonds af naar het stadscentrum. “Wat een ontlading is dit, prachtige emoties. In de eerste helft zat het niet helemaal goed, maar de tweede helft was natuurlijk fantastisch. De beker komt opnieuw naar Genk. Ik ben onvoorstelbaar fier op de club, maar ook op de supporters. In normale omstandigheden zouden we nu op een plein allemaal samen vieren. Dat kan vandaag helaas niet. Natuurlijk moeten we rekening houden met de avondklok en de coronamaatregelen. De politie houdt ook een oogje in het zeil. Maar even die ontlading naar buiten brengen en een feestje vieren met toeterende auto’s, dat moet wel kunnen.”

 © Sven Dillen

LEES OOK. ANALYSE. Onze chef sport: “Wie zo een palmares heeft, mag zich terecht topclub noemen”

Avondklok gerespecteerd

Livio Fralleonu had er vanaf de eerste helft alle vertrouwen in. “We hebben Standard goed kunnen afhouden. Als zij eerst scoren, durft het wel eens vuile partij te worden. Maar dat is nu gelukkig niet gebeurd. En in de tweede helft begon het feestje helemaal. Wat een mooie taferelen in het centrum na de match. Ik vind dat we met zo een jonge club nu wel even mogen vieren, toch?” Ook supporter Sylvia Houben bibbert nog na: “Ik heb serieus veel stress gehad. Dit was gewoon een thriller tot in de laatste minuut. Maar ik ben heel trots op mijn club.”

Dat een supportersfeest ook gedisciplineerd kan verlopen, werd zondagavond in Genk getoond. Tegen middernacht sloot de politie de verschillende centrumstraten één voor één af, om de autokaravaan uit de stad te krijgen. Ook in de voetgangerszone werd gepatrouilleerd om de feestvierders voor de avondklok weer naar huis te begeleiden. Dat lukt als bij wonder: rond klokslag middernacht keerde de rust weer terug in het stadscentrum. Er is geen sprake geweest van incidenten.

Enkele foto’s van zondagavond: 

 

 ©  JEFFREY GAENS

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  JEFFREY GAENS

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

(toro)

 

 ©  BELGA