©  AFP

Sébastien Ogier wint bewogen Rally van Kroatië, Thierry Neuville derde

Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC) heeft zondag de Rally van Kroatië gewonnen, de derde manche van het WK-rally 2021.

Bron: BELGA

Ogier verloor zondagochtend de leiding nadat zijn wagen flink wat schade opliep bij een verkeersongeval op weg naar de start van de eerste klassementsrit van de dag. In een spannende powerstage wist Ogier zijn achterstand op teamgenoot Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) om te buigen in een kleine voorsprong van 0.6 seconden. In de laatste bocht ging Evans in de fout en dat kostte hem de zege.

Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupé WRC) eindigt net als in Monte Carlo en de Arctic Rally als derde. De Belg verloor op zaterdag alle kansen op de zege na een verkeerde bandenkeuze van zijn team. Dankzij zijn tweede zege van het seizoen pakt Ogier de leiding in de tussenstand van het WK-rally. Neuville is tweede op 8 punten.

De Rally van Kroatië begon vrijdagochtend met een crash van de twintigjarige Kalle Rovanperä (Toyota Yaris WRC) die als WK-leider als eerste de baan op moest. Na 4.8 km gleed hij van de baan en moest hij opgeven. Omdat zijn wagen te zwaar beschadigd was, kon hij op zaterdag niet herstarten. Op identiek dezelfde plaats gleed Sébastien Ogier enkele minuten later net niet van de baan. De Fransman kon corrigeren maar hield er wel een lekke band aan over. Vrijdagochtend won Neuville drie van de vier klassementsritten. Vrijdagnamiddag deed Ogier hetzelfde. De ritzege in KP 7 was zijn 600e ritzege in het WK. Thierry Neuville sloot de dag af als leider met 7.7 seconden voorsprong op Ogier en 8 seconden op Evans.

Opschudding zaterdagochtend toen Hyundai een verkeerde bandenkeuze maakte. Neuville zag zijn voorsprong tegen de middag omgebogen in een achterstand van 19.6 seconden op Ogier en 12.6 seconden op Evans. Tijdens een interview in de mediazone nam Andrea Adamo, teammanager van Hyundai Motorsport, de verantwoordelijkheid voor de verkeerde bandenkeuze. Zaterdagnamiddag reed Ogier in de eerste proef lek en halveerde Neuville zijn achterstand op de Fransman. In de andere drie ritten was het bikkelen voor elke seconde en verloor Neuville 0.9 seconden. Ogier sloot de dag af als leider met 6.9 seconden voorsprong op Evans en 10.4 seconden op Neuville.

Op zondag werden en nog vier ritten gereden. Elfyn Evans was niet te stoppen, won twee klassementsritten op rij en pakte de leiding over van Sébastien Ogier die met een beschadigde wagen rondreed. Op weg naar de start van de eerste klassementsrit raakte de Fransman betrokken bij een verkeersongeval. Beelden op Twitter toonden aan dat Ogier accelereerde om dan te vertragen en op dat moment van rijstrook te veranderen, mogelijk om rechts te parkeren. Het leek er ook op dat Ogier zijn richtingaanwijzer niet gebruikte. Tegelijk leek het erop dat een wagen Ogier rechts voorbij probeerde te rijden waarna de Toyota van de Fransman en de personenwagen botsten. Op andere beelden, van enige tijd later wanneer de wagen al een beetje hersteld is, vertoefde Ogier in het gezelschap van een verantwoordelijke van Toyota en vier politieagenten. Ze stonden met zijn allen op de openbare weg. Een politieagent die voor de wagen stond, probeerde Ogier nog tegen te houden, maar die duwde het gaspedaal in en reed weg. Geen van de aanwezige politieagenten protesteerde.

Thierry Neuville liet het niet aan zijn hart komen en won de derde rit van de dag. Met enkel nog de powerstage te rijden, kwamen nog drie rijders in aanmerking voor de zege. Aan de leiding Elfyn Evans met op dat moment 3.9 seconden voorsprong op Sébastien Ogier. Thierry Neuville volgde als derde op 8 seconden van de leider.

De powerstage besliste over winst en verlies in de eerste WK-editie van de Rally van Kroatië. Thierry Neuville ging in het slot van de rit in de fout waardoor hij een handvol seconden verloor. Ook Ogier beleefde een warm moment, maar hij kon zijn wagen net op de baan houden. Na die fout had het er alle schijn van dat Evans de rally zou winnen, tot hij in de laatste bocht in de fout ging, zijn voorsprong verspeelde waardoor Ogier alsnog de Rally van Kroatië won. Ogier won zo na de Monte Carlo zijn tweede rally van het seizoen, zijn 51e uit zijn carrière. Elfyn Evans werd tweede op 0.6 seconden. Het was de tweede keer in zijn carrière dat Evans een rally met minder dan één seconde verloor. De eerste keer was in 2017 toen hij in de rally van Argentinië met de finish in zicht op een brug in de fout ging en de zege verloor aan Thierry Neuville.

In de WK-tussenstand neemt Sébastien Ogier de leiding over van teamgenoot Kalle Rovanperä die naar de vijfde plaats zakt. Thierry Neuville blijft tweede. De Belg heeft 53 punten, dan zijn er 8 minder dan Sébastien Ogier en 2 meer dan Elfyn Evans. Bij de merken vergroot Toyota zijn voorsprong op Hyundai. Het verschil tussen beiden bedraagt 27 punten.

Ott Tänak (Hyundai i20 Coupé WRC) sloot een vrij anonieme wedstrijd af op de vierde plaats. De Est kon zich op geen enkel moment in de strijd voor de zege mengen. De vijfde plaats was voor Adrien Fourmaux en zijn Belgische copiloot Renaul Jamoul die in Kroatië voor het eerst van start gingen met een Ford Fiesta WRC. De Fransman beleefde een droomdebuut, reed twee keer de tweede tijd en was in zestien van de achttien klassementsritten sneller dan zijn teamgenoot Gus Greensmith (Ford Fiesta WRC).

De volgende WK-rally is die van Portugal, die van 20 tot en met 23 mei georganiseerd wordt.