Experts reageren: “Ik vrees dat we onze zomer verknoeid hebben”

“De epidemiologische situatie is slecht”, zei viroloog Steven Van Gucht bij VRT over de beslissingen van het Overlegcomité. En ook andere experts doen hun zegje: “De situatie is echt precair.”

“De ziekenhuizen liggen vol en dat is letterlijk zo. Op dit moment is er geen ruimte voor versoepelingen. Misschien wel in mei en juni. We moeten de vaccinaties nu combineren met regels, anders dreigen besmettingen toch weer te stijgen. Doordat vaccinatiecampagne wat trager ging, moeten we langer op de rem staan”, benadrukt Steven Van Gucht.

LEES OOK. OVERZICHT. Dit heeft het Overlegcomité beslist: terrassen open tot 22 uur, zomerkampen mogelijk

“Ik hoop dat de opening van de terrassen toch niet gaat leiden tot extra contacten. Ik ben een beetje verrast dat je met vier verschillende mensen mag afspreken, zelfs al behoren ze niet tot je bubbel. Samen iets drinken is toch iets anders dan anderhalve meter afstand houden.”

Viroloog Marc Van Ranst begrijpt de beslissing van het Overlegcomité, maar deelt de mening van Van Gucht. “Vier mensen uit vier verschillende bubbels zonder mondmasker dicht bij elkaar rond een tafel, dat is een risico. Er mag in de buitenlucht ook geen binnenatmosfeer gecreëerd worden, want ook dat is gevaarlijk”, zei hij op VTM.

Ook professor Erika Vlieghe maakt zich zorgen over de besmettings- en ziekenhuiscijfers. “De cijfers dalen, maar slechts heel langzaam. Ik begrijp de maatschappelijke nood aan versoepelingen, maar mijn advies blijft om zo voorzichtig mogelijk te zijn.”

Voor de geplande versoepelingen in juni kijkt Vlieghe naar de bezetting op intensieve zorg. “De kritische drempel van minder dan 500 COVID-patiënten wordt heel erg belangrijk voor nieuwe versoepelingen.”

Geen marge

Margot Cloet, topvrouw van Zorgnet-Icuro begrijpt de beslissingen, maar hoopt dat mensen zich goed aan de afspraak zullen houden. “Wat normaal gezien zouden er in deze situatie geen versoepelingen mogen komen. Er is geen marge meer in de ziekenhuizen, de situatie is precair.” Cloet benadrukt dat het zeker niet gaat om een strijd tussen de ziekenhuizen enerzijds en de horeca en evenementensector anderzijds.

LEES OOK. Eventsector reageert teleurgesteld: “Dit is een nieuwe uppercut”

“Iedereen hoopt op een heropening van de horeca, ons ziekenhuispersoneel wil ook graag weer een terrasje doen. Maar de volksgezondheid moet prioritair zijn. Ik hoop dat we geen stijging van de curve zullen zien en er keuzes gemaakt gaan moeten worden over wie leeft en wie niet”, aldus Cloet.

Zomer

Professor Huisartsengeneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel Dirk Devroey is verontwaardigd. “Dit is vragen om een situatie die niet meer beheersbaar zal zijn. Ik vrees dat we vandaag onze zomer verknoeid hebben. Het wordt als het nieuwe normaal beschouwd dat de ziekenhuizen vol liggen en ze daar twaalf uur per dag moeten werken”, zucht Devroey.

“Als men zich houdt aan tafel van vier kan het werken, maar je hebt meteen de bijkomende voorwaarde voor grote gezinnen gehoord. Die kunnen met meer aan tafel zitten. Gaat de politie of de uitbater dat controleren denk je? Dat is niet te handhaven”, vervolgt de VUB-professor Huisartsengeneeskunde. Hij betreurt bovendien dat er niet gewacht is op het effect van de heropening van de scholen.

Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) zegt dat de aangekondigde versoepelingen mensen zuurstof zullen geven, maar dat voorzichtigheid geboden blijft. Dat contacten nu beter georganiseerd en gestructureerd worden via de terrassen, vindt Molenberghs een goede zaak. “De besmettingscijfers zullen niet noodzakelijk stijgen. Elke gemeente heeft wel enkele terrassen: mensen kunnen dus gespreid blijven over het grondgebied, en trekken hopelijk niet meer bijvoorbeeld allemaal naar de kust.”

Toch is het nodig voorzichtig te blijven, zegt de biostatisticus. Er liggen nog steeds zowat 900 personen op intensieve zorg in de ziekenhuizen. “De situatie is nog zeer precair. We moeten de toestand erg goed blijven opvolgen, veel testen en blijven vaccineren. We zijn een marathon aan het lopen, en we mogen niet opgeven, net nu we in de laatste twee kilometers zitten.”

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's