Het Overlegcomité heeft beslist: dit zijn de nieuwe maatregelen

Vanaf 8 mei gaan de terrassen weer open en zal het mogelijk zijn om buiten evenementen te organiseren voor 50 personen. “We lossen de maatregelen stap voor stap omdat we geen misstap mogen begaan”, aldus premier Alexander De Croo (Open Vld).

Liliana Casagrande

Premier De Croo deed vrijdag na het Overlegcomité zijn best om een beetje optimistisch te klinken. Hij verwees naar de vaccinatiecampagne. “Die verloopt goed. 72 procent van de 65-plussers is minstens één keer gevaccineerd, tegen eind mei zullen 4 miljoen mensen gevaccineerd zijn. Bijna de helft van de volwassenen.” Hij gaf ook een pluim aan de vele vrijwilligers en verpleegkundigen die aan de slag zijn in de vaccinatiecentra. “Je ziet achter hun mondmasker de smile op hun gezicht.”

Terrassen

De openingsdatum voor de terrassen in de horeca blijft zoals beloofd op 8 mei. “Dan gaat het buitenplan in werking, toch als de zaken evolueren zoals nu”, zegt De Croo. “Het is een deel levensvreugde dat we terugkrijgen.”

Maar een terrasje doen in een café of restaurant zal wel aan regels gebonden zijn. Zo zal je met niet meer dan vier mensen aan één tafel mogen zitten, tenzij je gezin groter is. De terrassen mogen vanaf 8 uur ’s morgens tot 22 uur ’s avonds openblijven. Ze gaan dus een uur eerder dicht dan de horecasector zelf had voorgesteld, maar in elk geval wel later dan de sluitingstijden van 20 uur of 21.30 uur die ook op tafel lagen. De terrassen te vroeg sluiten kan ervoor zorgen dat mensen op eigen houtje verder gaan feesten. “Geef mij maar een gecontroleerd terras”, zei Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).

De vier personen die samen terrassen moeten niet uit hetzelfde gezin komen, het moeten ook geen knuffelcontacten zijn. Al vindt viroloog Steven Van Gucht het geen goed idee om op een terras af te spreken met mensen die je al lang niet meer hebt gezien. “Vier mensen uit vier verschillende bubbels zonder mondmasker dicht bij elkaar rond een tafel, dat is een risico”, zei ook viroloog Marc Van Ranst vrijdagavond aan VTM.

Tussen de gezelschappen zal er minstens anderhalve meter afstand moeten zijn. Je zal ook aan tafel bediend worden, waarbij het personeel een mondmasker moet dragen. Ook een klant die rondloopt of bijvoorbeeld naar het toilet gaat, moet een mondmasker opzetten.

Met de vrijheid om een terrasje te mogen doen, komt meer verantwoordelijkheid, onderstreepte De Croo. “Enkel op die manier kunnen we een stevige basis leggen voor een zomer zonder zorgen.”

Evenementen

Vanaf 8 mei zijn buiten evenementen met maximaal 50 personen mogelijk. Binnen zijn in mei alleen testevenementen mogelijk. Die testevents moeten een onderzoeksdoel nastreven en mogen geen alibi zijn om zaken te organiseren die anders niet toegelaten zouden zijn. De epidemiologische voetafdruk mag ook niet te groot zijn. Voor en na het event moeten alle deelnemers een coronatest ondergaan.

“In mei en juni moeten we zeer voorzichtig blijven. Het laatste wat we willen doen, is perspectief geven dat we niet kunnen waarmaken”, zei De Croo. Daarom volgt er op 11 mei een nieuw Overlegcomité waarin bekeken wordt wat in juni en juli mogelijk is. “We hebben geleerd om met twee woorden te spreken. De Britse variant kan bedwongen worden met de huidige vaccinatie, maar we moeten voorzichtig blijven. Er liggen ook veertigers in het ziekenhuis.”

Vanaf juni zullen onder bepaalde voorwaarden evenementen mogelijk worden tot 200 personen binnen én buiten. Maar dan moet tegen dan wel 80 procent van de kwetsbare mensen een eerste prik hebben gekregen en mogen niet meer dan 500 bedden op intensieve zorg zijn ingenomen. “Er zal ook rekening gehouden worden met de grootte van de zaal, net als met de ingangen en de verluchting”, vulde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aan.

De evenementensector had zelf zeven maanden aan een exitplan gewerkt dat vanaf mei 100 mensen binnen en 200 mensen buiten zou toelaten. Hun plan kreeg vooraf de steun van de Vlaamse regering maar blijkt dus niet door te gaan. “Bijzonder verbijsterend”, reageerde woordvoerder Bruno Schaubroeck vlak na het Overlegcomité. “Als we hadden afgeklopt op het compromis dat vrijdag op tafel lag voor de zomer, zou zowel de evenementensector als de zorg ontevreden zijn geweest”, zei Jambon hierover. “Op het volgende Overlegcomité, van 11 mei, zullen we zien of we de vereiste fase in de vaccinatiecampagne halen.”

Zomerkampen

Dat zomerkampen zullen doorgaan is wel al beslist. Die mogen starten vanaf 25 juni in groepen van maximaal 50 personen. Ook overnachten zal kunnen. “Met deze beslissing staat het licht op groen voor de organisatie van de jeugdkampen en -activiteiten tijdens de zomervakantie”, zegt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). Vanaf de leeftijd van 13 jaar wordt wel aangeraden om intens fysiek contact te vermijden tijdens de activiteiten.

Buitenactiviteiten

Georganiseerde buitenactiviteiten met een sportclub of vereniging kunnen vanaf 8 mei plaatsvinden voor maximaal 25 personen. Kinderen en jongeren mogen ook met maximaal 10 personen binnen activiteiten doen.

Contactberoepen

Maandag kunnen alle niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, het werk hervatten. Ook hier gelden strenge protocollen, waaronder de verplichting om een afspraak te maken.

Buitenbubbel

De buitenbubbel wordt maandag opnieuw fors uitgebreid. Tijdens de paaspauze mochten we slechts met vier personen wandelen of rond de vuurkorf zitten. Na het weekend mogen we terug met 10 personen afspreken.

Winkels

Voor de niet-essentiële winkels valt maandag de verplichting weg om op afspraak te werken. Klanten hoeven ook niet langer moederziel alleen te winkelen: je mag vergezeld worden door een gezinslid bij je aankopen.

Kermissen en rommelmarkten

Vanaf juni mogen er ook weer kermissen en rommelmarkten plaatsvinden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer