De Croo: “Verwacht van Overlegcomité geen nieuwe maatregelen of versoepelingen”

“Verwacht geen nieuwe maatregelen of versoepelingen. Het Overlegcomité van vrijdag gaat over het operationaliseren van beslissingen van de vorige keer.” Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) gezegd in de Kamer.

Daarnaast wees de premier naar het pakket maatregelen van 835 miljoen euro dat de regering woensdag afklopte. Een verlaging van de btw, vrijstelling van bijdrages voor vakantiegeld, dubbel overbruggingsrecht, noem maar op. “We kijken allemaal uit naar de heropening. De stappen zijn uitgezet. In mei kan er buiten meer, in juni binnen en na verloop van tijd in grotere aantallen. Zo maken we het leven vrijer en aangenamer, maar volledig in balans met veiligheid. De situatie in ons land is beter dan elders, we zullen moeten rekenen op het gezond verstand van iedereen om dat zo te houden.”

LEES OOK. Mogen we versoepelingen stilaan vergeten nu cijfers maar niet zakken?

Tot slot wees de premier nog eens op de vaccinatie. Die moet ons “vaste grond” onder de voeten geven. “Meer dan 70 procent van de 65-plussers is intussen gevaccineerd. 27 procent van de volwassen bevolking. Daarmee zijn we nummer 6 in Europa. Laat u vaccineren. Dat is de beste manier om snel weer meer vrijheid te verwerven. Voor uzelf en voor de rest van de bevolking.”

Zuurstof

Volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) is het logisch dat de terrassen op 8 mei openen, ook al gaan de cijfers in de ziekenhuizen niet bepaald de goede richting uit. “We moeten sowieso zuurstof geven aan de samenleving en als we buiten meer mogelijk maken, denk ik dat we ook die zuurstof kunnen geven”, aldus Van Peteghem in Villa Politica.

Het is intussen wel duidelijk dat er van een daling voorlopig niet of nauwelijks sprake is. Er liggen nog steeds meer dan 900 covid-patiënten op intensieve zorg. “De cijfers zijn niet goed”, bevestigde minister Van Peteghem donderdag in Villa Politica. Maar daarom zal het Overlegcomité moeten spreken over de modaliteiten voor die heropening, dus welke openingsuren en met hoeveel je rond de tafel mag zitten.

 (agy)

Meer over Alexander De Croo