©  rr

Limburgse Wandelchallenge: door het militair verleden van Leopoldsburg

Doe De Limburgse Wandelchallenge, en wandel de héle provincie door. In elke gemeente tipt de burgemeester zijn of haar favoriete route. Burgemeester Marleen Kauffmann (CD&V) van Leopoldsburg wandelt vaak langs de Leopold-I-route.

Hanne Vandevoorde

Meedoen aan De Limburgse Wandelchallenge? Lees hier alles over de uitdaging, mooie prijzen en alles wat je moet doen om deel te nemen.

Bugemeester Marleen Kauffman 

Bugemeester Marleen Kauffman ©  ZB

Voor Burgemeester Kauffmann staat een wandeling op de Leopold-I-Route gelijk met een tocht doorheen de geschiedenis van Leopoldsburg. “Je komt veel erfgoed tegen van de tweede helft van de 19de eeuw. Je kan dus echt de geschiedenis opsnuiven. Bovendien zijn er ook prachtige natuurgebieden. Voor mij is deze route dan ook een pareltje omdat je zowel van de natuur kan genieten als iets kan bijleren. Absoluut één van mijn favorieten.”

Het Albert I-plein is het vertrekpunt van onze route door Leopoldsburg. We stappen voorbij het kerkje van de Karmel en slingeren door de straten richting het commando van het Kamp van Beverlo. Dit is het lokale informatiepunt van defensie. Vooraan op het terrein staat een replica van een strohut die in de beginperiode van het Kamp (1835) diende als onderkomen voor 24 soldaten. Honderden van deze hutten stonden in lange rijen opgesteld. In schril contrast met dit primitieve logement zie je aan de andere kant van de weg het paviljoen waar vroeger de plaatsofficier woonde.

We volgen rechts de koningin Louisa-Marialaan tot het einde en steken de Leopold II-laan over het park in. Aan de rechterkant bevindt zich de Belgische militaire begraafplaats, het oudste kerkhof van de gemeente. Door de Kampenaars wordt het nog wel eens het “Duitse kerkhof” genoemd. Deze plek was namelijk een belangrijke opleidingsplaats voor de bezetter tijdens WO I. In het militair hospitaal werden zwaargewonde Duitsers verpleegd. Velen onder hen stierven en werden begraven op dit kerkhof. Even verderop lopen we ook nog langs de begraafplaats van het Britse Gemenebest. Het terrein is een gift van het Belgische volk uit dankbaarheid voor de buitenlandse militairen van de lucht-, zee- en landmacht die hun leven gaven voor onze vrijheid.

We vervolgen onze route langs het Koninklijk park tot aan de Zegeplaats. Hier stond tot 1913 een alarmkanon dat bewoners waarschuwde bij brand of dreiging. We wandelen verder over De Dreef der Zeven Zuchten, die zijn naam dankt aan het gezucht van soldaten die hier afscheid namen van hun lief. De route vervolgt langs het monument ‘Tacambaro’. Dat werd gebouwd ter nagedachtenis van de Belgische soldaten die in 1865 sneuvelden in Mexico. Zij vochten met een Frans bezettingsleger ten dienste van Maximiliaan van Oostenrijk. Hij werd, onder meer door Frankrijk, tot keizer van Mexico gekroond wat leidde tot een volksopstand. De route loopt nog verder langs het Oud Militair Hospitaal, het gemeentehuis en tal van andere bezienswaardigheden uit de rijke geschiedenis van Leopoldsburg. Zo komen we opnieuw aan op het Albert I-plein.

Praktisch

Wandeling: Leopold I-route

Startplaats? Albert I-plein in Leopoldsburg

Lengte? 5,5 km, 7.050 stappen in 1u 20min

Signalisatie? Volg de oranje zeshoek met afbeelding van Leopold I

Meer info over deze en vele andere Limburgse wandelingen: www.wandeleninlimburg.be en www.leopoldsburg.be.

Download hier de GPX-versie.

De Leopold I-route in Leopoldsburg 

De Leopold I-route in Leopoldsburg © www.wandeleninlimburg.be 

Veel wandelplezier!

In samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Kempen en Maasland, Lage Kempen en de Provincie Limburg.