©  Rollin Verlinde

Limburgse Wandelchallenge: bedevaartstocht door Hoeselt

Doe De Limburgse Wandelchallenge, en wandel de héle provincie door. In elke gemeente tipt de burgemeester zijn of haar favoriete route. De Hoeseltse burgemeester Werner Raskin (VLD Plus) trekt met ons op pad naar Greenspot Vrijhern.

Hanne Vandevoorde

Meedoen aan De Limburgse Wandelchallenge? Lees hier alles over de uitdaging, mooie prijzen en alles wat je moet doen om deel te nemen.

“Deze wandeling is voor mij speciaal omdat ik getrouwd ben in de Kluis van Vrijhern", vertelt de

Burgemeester Raskin stapte aan de Kluis van Vrijhern in het huwelijksbootje ©  Sven Dillen

burgemeester van Hoeselt. Volgens Raskin is die kluis één van de belangrijkste gebouwen binnen de gemeente. "Nergens in Limburg staat er nog zo eentje. Het is dan ook een echte aanrader om onze interactieve kluizenaarstocht te doen. Je wandelt door de Haspengouwse natuur met meidoornhagen en hoogstamboomgaarden. Dat combineer je met leuke weetjes uit de omgeving. Voor mij is het echt een mooie nostalgische wandeling."

We maken een goede start: vanop de parking lopen we rechtstreeks door het groen, langs een hoogstamboomgaard en populieren waarvan de kruinen versierd zijn met maretakken. We stappen in de richting van de Kluis van Vrijhern, waar een ommetje door de fraaie moestuin maken.

Net als in Italië

De kluis bestaat uit een woongedeelte, een voormalig schooltje dat nu dienst doet als café, en

een kapel. Dat 18de-eeuws gebedshuis vormt een exacte kopie van het ‘Heilig Huisje van Nazareth’ in het Italiaanse bedevaartsoord Loreto. Ook de kapel in Vrijhern, met haar prachtige interieur, vormt al eeuwenlang het doel voor heel wat bedevaartstochten.

De Kluis van Vrijhern ©  rr

We stappen verder en wandelen door een rustiek cultuurlandschap van velden, weilanden, laagstamboomgaarden en bosjes naar Sint-Huibrechts-Hern. We volgen een straat waar huizen en velden na een poosje plaatsmaken voor hagen, boomgaarden en bosjes. Zo komen we aan het kasteel van Hardelingen, een fraai 19de-eeuws bouwwerk. Op deze plek stond eerder een middeleeuwse herenhoeve.

Doornkappers

Onze route loopt verder langs het kasteelpark en enkele weilanden met monumentale bomen. Bosjes en lange hagen dragen bij aan het groene karakter. Veel van die hagen bestaan uit meidoorn, een stekelige plant die het vee in de weiden en uit de boomgaarden houdt. Er groeien hier zoveel meidoornhagen, dat het de inwoners van Hoeselt de bijnaam ‘doornkappers’ opleverde.

We komen even op adem op een bankje onder het bladerdak van een linde, die het gezelschap heeft van een kapelletje met als opschrift ‘Christus op de koude steen’ en een 17de eeuwse grenspaal. Hier genieten we van een weids uitzicht over de velden en bosjes.

Vandaar volgen we een fietspad tussen de velden, en via een draaipoortje duiken we een veldweggetje in dat ons naar een weelderig bosje brengt. Dan komen we weer tussen de akkers en volgen een verhard fietspad. Even later wordt dat een onverharde weg tussen de weiden, boomgaarden en enkele huizen. We lopen nog een klein stukje over de straten en slaan dan een veldweggetje in dat ons recht naar de Kluis toe leidt.

Praktisch

Wandeling: Greenspot Vrijhern

Startplaats? Kluisstraat 1 in Hoeselt

Lengte? 6,8 km, 9.200 stappen in 1u 45min

Signalisatie? Volg de oranje bol

Nodig? Waterdichte wandelschoenen

Meer info over deze en vele andere Limburgse wandelingen: www.wandeleninlimburg.be.

Download hier de GPX-versie.

De oranje route in Hoeselt ©  www.wandeleninlimburg.be

Veel wandelplezier!

In samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Kempen en Maasland, Lage Kempen en de Provincie Limburg.

Meer over De Limburgse Wandelchallenge

Aangeboden door onze partners