©  De Kijkhut

Limburgse Wandelchallenge: op het dak van het Nationaal Park in Maasmechelen

Doe De Limburgse Wandelchallenge, en wandel de héle provincie door. In elke gemeente tipt de burgemeester zijn of haar favoriete route. Burgemeester Raf Terwingen (CD&V) van Maasmechelen ging als kind vaak wandelen in de Mechelse Heide.

Hanne Vandevoorde

Meedoen aan De Limburgse Wandelchallenge? Lees hier alles over de uitdaging, mooie prijzen en alles wat je moet doen om deel te nemen.

De burgemeester van Maasmechelen is na al die jaren nog steeds fan van de Mechelse Heide:

Burgemeester Raf Terwingen ©  rr

“Je kan met een zandtrap naar boven. Daar heb je een prachtig uitzicht over de gemeente.”

Voor Terwingen brengt de Mechelse Heide enkele herinneringen naar boven. “Het gebied ligt vlak aan mijn geboortehuis. Bovendien loopt er een pad dat nog aangelegd is door mijn vader. Hij was toen burgemeester van Maasmechelen en voorzitter van Home Fabiola, een vakantiehuis voor kinderen met een beperking. Daarom heeft hij daar een verhard pad gelegd, zodat het ook toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.”

Op een boogscheut van het bekende Terhills, ligt de “toegangspoort Mechelse Heide”. Maasmechelen herbergt hiermee een aantal van de populairste routes van het Nationaal Park Hoge Kempen. Bij vertrek lopen we een klein stukje over het zandloperpad; een 1,5 km lang, verhard pad, ideaal voor rolstoelgebruikers of kinderwagens. Maar wij volgen de blauwe route en die gaat onverhard verder richting bos.

Uniek stukje natuur

We wandelen hier aan de voet van het Kempens Plateau. Een open plek in het bos zorgt niet alleen voor mooie heide, maar ook voor een uniek veenmostapijt. Deze veenmossen hebben er tienduizenden jaren over gedaan en zijn heel kwetsbaar: eroverheen lopen kan jarenlang sporen nalaten.

Even later komen we op een ruimer stuk open vlakte met heidegewassen. We zijn wat vroeg, maar in augustus en september tovert deze heide het landschap om in een paars schilderij. We wandelen verder door een holle weg omgeven door heide en heuvels, best uniek in onze streek. Dit stuk van de route loopt dan ook gelijk met de langeafstandswandeling die het hele Nationaal Park doorkruist.

(Lees verder onder de foto)

In augustus en september staat de heide in bloei. ©  Michel Decleer

Net als op vakantie

Na de holle weg, beginnen we langzaam aan de beklimming van de hoogste top van het park. Links heb je prachtige vergezichten over de twee zandgroeves. Eén daarvan is nog in werking om zuiver kwartszand te winnen, maar er is afgesproken om deze bedrijvigheid af te bouwen. Niet te min zorgt de aanwezigheid van de waterplassen voor een extra vleugje vakantiegevoel.

En als kers op de taart heb je op de top (104m) een panorama over de Hoge Kempen en de Maasvallei. Bij helder weer kijk je makkelijk tot in Duitsland. Geniet even op het bankje, en bedenk met zicht op de terrils van Waterschei, Eisden en Luik, door hoeveel geschiedenis je hier bent omringd.

Bij het afdalen merk je mogelijk de zwerfstenen op. Dit zijn grote keien die meer dan een ton wegen, en in de IJstijd door de Maas vanuit de Ardennen naar hier zijn gebracht. Een boeiende combinatie van geschiedenis en natuur om mee af te sluiten alvorens het zandloperpad je weer bij de parking brengt.

(Lees verder onder de foto)

 ©  Peter Baas

Praktisch

Wandeling: Mechelse Heide in het Nationaal Park Hoge Kempen

Startplaats? Toegangspoort Mechelse Heide, Joseph Smeetslaan 280 in Maasmechelen

Lengte? 5,3 km, 6.800 stappen in 1u15

Signalisatie? Volg de blauwe ruit

Meer info over deze en vele andere Limburgse wandelingen: www.wandeleninlimburg.be.

Download hier de GPX-versie.

 ©  www.wandeleninlimburg.be

Veel wandelplezier!

In samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Kempen en Maasland, Lage Kempen en de Provincie Limburg.

Meer over De Limburgse Wandelchallenge

Aangeboden door onze partners