©  BELGAIMAGE

Slecht getimed interview van Juventus-baas Agnelli maakt afgang Super League compleet: “We hebben een bloedband”

Juventus-voorzitter Andrea Agnelli is de boeman na het fiasco van de Super League. Opvallend: in de editie van de Italiaanse krant Corriere dello Sport is er woensdag een interview verschenen met de grote baas van de Oude Dame. Een gesprek voor zijn droom als een pudding in elkaar zakte.

Vincent Van Genechten

Amper twee dagen nadat twaalf Europese topclubs hun deelname aan de Super League aankondigden, zijn er nog slechts vier over: Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid en Juventus. Real-preses Florentino Perez, die tevens de voorzitter is van de nu geschorste Super League, gaf dinsdag al een interview over hun beweegredenen.

“De Super League is geen competitie voor de rijken, het is een competitie van solidariteit om het voetbal te redden. De grote teams spreken meer aan en genereren het meeste geld. Het is een piramide. De grote clubs gaan meer geld hebben en kunnen ze spelers kopen. Als wij geld verliezen, dan stort alles als een kaartenhuisje in elkaar. Wij zijn de fans deze verandering dus schuldig. Alles zal met de Super League beter worden, inclusief de VAR en de arbitrage”, aldus de Spanjaard.

 

“Beste competitie ter wereld”

Het kaartenhuisje stortte inderdaad in elkaar, alleen wat het dat van de Super League zelf. De woorden van Andrea Agnelli zijn nu dan ook bijzonder pijnlijk.

“Er bestaat een bloedband onder de deelnemende clubs”, aldus de Italiaan van Juventus. “We gaan door. Kan het project nog functioneren? Ja, we hebben 100 procent kans op slagen. De jongeren van vandaag willen grote evenementen zien. Momenteel zijn we dan ook gedwongen tot veranderingen. Daarom creëren we een competitie die doet wat zij doen op de digitale platformen, zoals FIFA (de videogame, red.). Of zoals de competities die ze spelen met Fortnite en Call of Duty. Zo brengen we voetbal dichter bij hen.”

Agnelli gaf verder aan dat “40 procent van de jongeren tussen 16 en 24 jaar geen interesse heeft in de voetbalwereld”. En dat het voetbal “een enorme crisis” doormaakt en mede daardoor de interesse van de nieuwe generaties verliest. “Dat de stadions een jaar gesloten zijn, helpt niet voor supporters tussen de 10 tot 15 jaar”, aldus de Italiaan, die ook meegaf de “piramide van het voetbal” enkel voordelen te willen bieden, in overleg met UEFA en FIFA. “Dit is geen dreigement richting de nationale competities, we zullen er gewoon bij zijn”, klinkt het.

“We gaan in elk stadion spelen in Italië, Spanje en Engeland”, aldus Agnelli, die daarmee de geruchten weerlegde dat er gespeeld zou worden in bijvoorbeeld Azië en Qatar. “Die bonus van 350 miljoen euro per jaar, dat is een leugen. Dat ze ons willen uitsluiten? Nee hoor. Het zou een vorm van misbruik zijn als dat zou gebeuren. Die dreigementen zijn illegaal. Mocht dat gebeuren, dan spreken we niet langer over een monopolie maar een dictatuur (van de UEFA, red.). Wij willen net dicht bij onze fans blijven. Wat wij doen, is volledig legaal want we willen gewoon de beste competitie ter wereld creëren. En, dit wil ik benadrukken, het is een open competitie want er zijn vijf plekken die zijn in te nemen door andere clubs.”