Net niet: Matthias Casse verliest EK-finale judo na ippon

Matthias Casse heeft een zilveren medaille veroverd op het EK judo in het Portugese Lissabon. Hij verloor in de finale van de Turk Vedat Albayrak door ippon. In de kwartfinale haalde hij het van een andere landgenoot, Sami Chouchi. Die werd even later in de herkansing uitgeschakeld door de Italiaan Parlati.

Bron: BELGA

In de categorie -81 wonnen Matthias Casse en Sami Chouchi hun eerste kamp. Casse haalde het van de Turk Koc met ippon, Chouchi kampte zich met dezelfde score voorbij de Fransman Dalo. In de derde ronde nam Matthias Casse het op tegen de Azeiri Heydarov. Een taaie tegenstander waarin Casse meer dan acht minuten nodig om het gaatje te vinden. De nummer 1 haalde het uiteindelijk met waza-ari. Meteen daarna moest Chouchi op de tatami. Hij domineerde de partij tegen de Hongaar Ungvari en maakte het uiteindelijk af met ippon.

Afwachtend duel tussen Belgen

In hun onderlinge kwartfinale werd afwachtend gevochten. Te afwachtend, oordeelde de hoofdscheidsrechter. Vooral dan van de kant van Chouchi. Na iets meer dan vier minuten spel liep hij zijn derde verwittiging op, meteen goed voor een ipponzege voor Casse die doorgaat naar de halve finale. Chouchi naar de herkansingen en daar botste hij op de Italiaan Christian Parlati, het nummer twaalf van de wereld. Hij haalde het met een gouden score na een eerder gesloten partij.

Casse nam even later in zijn halve finale de maat van de Bulgaar Ivanov. Casse toonde het meeste initiatief, de afwachtende houding van de Bulgaar leidde tot drie bestraffingen, goed voor een ipponzege voor Casse.

Finale

Hij vocht later op de dag voor goud tegen de Turk Vedat Albayrak. Albayrak, die in 2016 nog Griekenland vertegenwoordigde op de Olympische Spelen onder de naam Roman Moustopoulos, pakte onder meer WK-brons in 2018 en staat derde op de wereldranglijst. Casse en Albayrak maakten er een spannende wedstrijd van, maar Albayrak liep twee waarschuwingen op. De wedstrijd ging opnieuw in de gouden score-periode. Beiden zochten duidelijk de aanval, maar zeker Casse bleef goed overeind vechten. Casse werd uiteindelijk toch verrast, waardoor Albayrak zijn aanval kon inzetten en de ippon scoorde. Zilver voor Casse, dus.

Jongere broer

De 22-jarige Jeroen Casse (IJF 78), de broer van Matthias Casse, nummer één van de wereld in de klasse tot 81 kilogram, verloor zijn openingskamp zaterdag van de Duitser Lukas Vennekold (IJF 143). Die haalde het in de golden score met een waza-ari. Het was voor Jeroen Casse zijn eerste EK bij de senioren.

(blg, lvh)