Jean-Marie Dedecker en Marc Van Ranst in de studio van ‘Terzake’. ©  VRT

Van Ranst en Dedecker in de clinch over terrassen: “U zou mensen buiten moeten jagen”

De opening van de horecaterrassen blijft de gemoederen beroeren. Jean-Marie Dedecker ging donderdagavond in debat over dat hete hangijzer met viroloog Marc Van Ranst.

jvh

Nadat het Overlegcomité woensdag besliste om die versoepeling van de coronamaatregelen pas vanaf 8 mei toe te laten, liet Dedecker weten dat hij de horeca in zijn Middelkerke al een week eerder de toelating zou geven om hun terrassen te openen. Van Ranst verdedigde de beslissing van het Overlegcomité.

“Het klopt dat het risico op besmetting in de buitenlucht minimaal is”, erkende Van Ranst in de studio van Terzake. “Je gaat ook geen enkele viroloog vinden die iets anders zal zeggen. Maar hier is nu eenmaal afgesproken om dat (de opening van de horecaterrassen, red.) op 8 mei te doen.”

Voorbeeld

Een spreidstand die Dedecker niet begreep. “Waarom heb je er dan niet voor geijverd dat de mensen buiten zouden mogen?”, klonk het geërgerd. “Nu sluiten jullie de mensen op. Straks lopen er duizenden mensen rond op de dijk zonder dat ze toegang hebben tot een toilet. U doet ze dus binnenblijven, terwijl u ze als viroloog buiten zou moeten jagen.”

“Dan moet je nog geen week vroeger dan afgesproken open doen”, repliceerde Van Ranst, die Dedecker én de horeca in Middelkerke waarschuwde: “De Procureur des Konings gaat straks agenten in burger de straat opsturen. Om úw horeca boetes te geven.”

LEES OOK. Parket wil horecazaken die vervroegd openen blijven vervolgen

“Dat politieke gevolg is mijn probleem”, aldus Dedecker. “Maar als viroloog zou u dat moeten toejuichen in plaats van afstraffen.” Waarop Van Ranst: “En u moet een voorbeeld zijn voor uw burgers. Wanneer die zien dat gij uw voeten veegt aan de coronamaatregelen, is dat geen goed voorbeeld. En een burgervader moet het goede voorbeeld zijn.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer over Coronavirus

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's