OVERZICHT. Terrassen open op 8 mei en avondklok verdwijnt: dit zijn de nieuwe coronamaatregelen

De grenzen gaan op 19 april net als de scholen weer open en de paaspauze voor contactberoepen en winkels loopt op 26 april af. De buitenbubbel wordt groter en de horecaterrassen mogen weer open op 8 mei. Dat heeft het Overlegcomité woensdag beslist.

gjs, hh, mvdr, fem

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

“We hebben gekozen voor een voorzichtige en realistische aanpak waarin we vooral inzetten op vertrouwen”, zei premier Alexander De Croo (Open VLD) op de persconferentie na het Overlegcomité. “We kunnen niet zeggen dat we de voorbije dagen goed nieuws gekregen hebben vanuit de ziekenhuizen. De druk blijft hoog. Er worden meer jonge mensen opgenomen en ze zijn er vaak erger aan toe. Er stromen ook meer patiënten door naar intensieve. Andere zorg wordt daardoor uitgesteld en dat is geen goede zaak.” Toch werd ervoor gekozen om opnieuw heropeningen en versoepelingen aan te kondigen. “Omdat we geloven in de vaccinatiecampagne en omdat we geloven in mensen”, zei De Croo.

Dit gaat in op 19 april:

- Zoals eerder al aangekondigd was, gaan de scholen opnieuw open op de eerste maandag na de paasvakantie. In de tweede en derde graad van het secundair wordt nog niet volledig overgeschakeld op contactonderwijs. De lessen zullen daar nog halftijds op afstand gebeuren. Voor begin mei wordt een evaluatie gepland.

- Het reisverbod in ons land wordt opgeheven. Vanaf dan kunnen inwoners van ons land weer naar het buitenland reizen, al wordt het nog steeds sterk afgeraden. Er komt een “zeer strikte opvolging van testing en quarantaine”, zei De Croo. Mensen zullen getest worden op dag één en dag zeven. Het passenger locator form (PLF) moet nog steeds ingevuld worden en de politie zal erop toezien dat de tests effectief uitgevoerd worden.

Dit gaat in op 26 april:

- We mogen buiten weer met meer mensen op hetzelfde moment samenkomen. De buitenbubbel vergroot dan van vier naar tien personen. Essentieel blijft daar wel om voldoende afstand te houden en het mondmasker te dragen.

- De niet-medische contactberoepen mogen de deuren weer openen. Het gaat dan onder meer om kappers en schoonheidssalons, die tijdens de paaspauze de deuren weer hadden moeten sluiten.

- Het is niet meer nodig om te reserveren in niet-essentiële winkels. Tijdens de paaspauze moest je nog een afspraak maken om bijvoorbeeld een half uur in een kledingzaak rond te lopen, dat moet dan niet meer. De coronamaatregelen blijven uiteraard wel gelden. Zo blijft het dragen van een mondmasker verplicht, moet je je handen ontsmetten bij het betreden en verlaten van de zaak en dien je afstand te houden tot anderen.

- Testevenementen en pilootprojecten in een wetenschappelijke context zijn mogelijk. Dat kan in de culturele en de sportsector.

8 mei

- De moeilijkste discussie voor het Overlegcomité draaide rond de heropening van de horeca, en dan meer bepaald de terrassen. Onder meer Vlaams minister-president Jan Jambon en PS-voorzitter Paul Magnette hadden er eerder voor gepleit om die op 1 mei te heropenen, anderen noemden 15 mei een meer aangewezen datum. In zaterdag 8 mei werd een compromis gevonden. Dan mogen horecazaken hun terras weer buiten zetten.

- De avondklok wordt vervangen door een samenscholingsverbod voor groepen vanaf vier personen. In Brussel gaat dat verbod in om 22 uur, in de rest van het land om middernacht. Het loopt af om 5 uur.

- We mogen thuis twee knuffelcontacten ontvangen in plaats van één. Ze moeten wel tot hetzelfde huishouden behoren.

- Georganiseerde buitenactiviteiten kunnen met 25 personen.

- Buiten mogen cultuurevenementen en erediensten georganiseerd worden voor een maximum van 50 personen.

- De rest van het ‘buitenplan’ gaat ook in. Pretparken kunnen weer openen en buiten sporten mag dan ook met maximum tien personen. Publiek mag daar niet bij zijn. Ook professionele brocante en rommelmarkten worden mogelijk.

- Voor kinderen en jongeren kunnen buiten georganiseerde activiteiten plaatsvinden met maximum 25 aanwezigen, met als leeftijdsgrens 18 jaar. Binnen mag het met 10 aanwezigen, met als leeftijdsgrens 12 jaar.

Op langere termijn werd beslist dat de horeca binnen weer open zal mogen zodra het aantal coronapatiënten op intensieve zorg onder de 500 duikt.

Meer over Coronavirus

Aangeboden door onze partners