Resterheide 

Resterheide © rr 

Limburgse Wandelchallenge: vogels spotten in Hechtel-Eksel

Doe De Limburgse Wandelchallenge, en wandel de héle provincie door. In elke gemeente tipt de burgemeester zijn of haar favoriete route. Burgemeester Jan Dalemans (Open VLD) van Hechtel-Eksel moet niet ver zoeken naar een plekje om tot rust te komen.

Leonie Vanhove

Meedoen aan De Limburgse Wandelchallenge? Lees hier alles over de uitdaging, mooie prijzen en alles wat je moet doen om deel te nemen.

Burgemeester Dalemans herontdekte het wandelen het afgelopen jaar. “Doordat ik zoveel

Burgemeester Luc Dalemans 

Burgemeester Luc Dalemans ©  Raymond Lemmens

wandelingen heb gemaakt, besef ik nu nog meer hoe mooi de bossen in Hechtel-Eksel zijn.” De burgemeester woont vlakbij zijn favoriete wandeling. “Ik steek thuis de straat over en kom al in het prachtige gebied De Resterheide uit. De route die ik liefst volg, is ongeveer acht kilometer lang. Dat is dus perfect om na een lange werkdag te doen. Je gaat er voornamelijk naartoe voor de rust, maar het kan ook al eens zijn dat je er een reetje tegenkomt.”

De parking bij de Begijnenvijvers is de startplaats van onze wandeling door Resterheide, dat deel uitmaakt van het grote avonturenbos Bosland. Hier starten meerdere kindvriendelijke routes, wij wandelen vandaag langs het Reigerpad.

Onze wandeling start meteen met een fraai uitzicht over de enorme vijvers. Een deel van dit unieke natuurgebied is gereserveerd voor passieve recreatie, het ander deel is een waardevol en beschermd natuur- en broedgebied dat beheerd wordt door Natuurpunt. De Begijnenvijvers worden gevoed door de Bollisserbeek, die in het noorden van het wandelgebied zijn brongebied heeft en verder stroomafwaarts samenvloeit met de Dommel die verderop in Nederland in de Maas uitmondt.

Springtest

We steken de Bollisserbeek over via een hangbrug - wie dit te avontuurlijk vindt, kan ook de gewone brug nemen -, en passeren een uitkijktoren. Daar heb je een erg mooi uitzicht over de Begijnenvijvers en kan je verschillende watervogels spotten zoals de aalscholver, ijsvogel, blauwe reiger,… Vergeet dus zeker je verrekijker niet.

(Lees verder onder de foto)

Vergeet je verrekijker niet! 

Vergeet je verrekijker niet! ©  Bosland

We vervolgen onze tocht en komen langs de Begijnenvijversheide, een mooi hooilandje. Hier bloeit in het voorjaar onder andere het moerasviooltje. Wanneer we terug langs het bos komen, slaan we een smal bospad in om zo op een brede zandweg uit te komen, die iets verder opnieuw het toeristisch fietspad oversteekt. We wandelen verder met aan de linkerkant een mooi groot weiland en aan de rechterkant een dicht loofbos. Na een afslag naar rechts zien we een leuke grote picknickplek. Kinderen worden hier uitgedaagd zich te meten met verschillende dieren in een grote ‘springtest’.

Bloemen en bijen

We vervolgen het Reigerpad en hebben vanaf de weg een mooi uitzicht over de Schuylensweyer: een vochtig en bloemrijk gebied waar zeldzame planten en dieren thuis zijn. De site werd vernoemd naar de vroegere eigenaars die er destijds een ondiepe viskweekvijver hadden.

Via een poortje verlaten we dit vochtige grasland en bewonderen nog het mooie bijenhotel voor we via het bos terug op het startpunt van de wandeling belanden.

Praktisch

Wandeling: Reigerpad door Resterheide

Startplaats? Begijnenstraat 5 in Hechtel-Eksel

Lengte? 5,6 km, 7.600 stappen in 1u 30min

Signalisatie? Blauw reigertje

Nodig? Stevige wandelschoenen en een verrekijker.

Meer info over deze en vele andere Limburgse wandelingen: www.wandeleninlimburg.be.

Download hier de GPX-versie.

De blauwe reigerroute in Hechtel-Eksel 

De blauwe reigerroute in Hechtel-Eksel ©  www.wandeleninlimburg.be

Veel wandelplezier!

In samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Kempen en Maasland, Lage Kempen en de Provincie Limburg.