Taurossen, een soort oerrund, in Bocholt. ©  EC

Limburgse Wandelchallenge: in het spoor van de jager-verzamelaar in Bocholt

Doe De Limburgse Wandelchallenge, en wandel de héle provincie door. In elke gemeente wordt er een route getipt. Schepen voor toerisme Lieve Theuwissen (Via) van Bocholt is regelmatig terug te vinden in wandelgebied Smeetshof.

Hanne Vandevoorde

Meedoen aan De Limburgse Wandelchallenge? Lees hier alles over de uitdaging, mooie prijzen en alles wat je moet doen om deel te nemen.

“Er valt altijd wel iets te zien,” vertelt schepen Theuwissen. “Je hebt er diverse landschappen en kunt er ook het pad kruisen van heel wat dieren. De meest opvallende zijn ongetwijfeld de

Schepen voor toerisme Lieve Theuwissen ©  roger dreesen

Taurossen, de nieuwe versie van het oerrund.”

De oranje tocht is net wat meer dan tien kilometer lang. “De perfecte afstand voor mij. Niet te lang, maar ook niet te kort. Ideaal om twee uurtjes de gedachten te verzetten. Onderweg is er veel variatie. Zo kom je langs een plankenpad, akkers, bossen, houtkanten, weilanden, bomenrijen en vijvers. Daarnaast krijg je ook de geschiedenis van de ‘Bocholter graven’, een middeleeuwse verdedigingsconstructie, mee. Kortom, een mooie wandeling met veel afwisseling”, weet Lieve Theuwissen.

We starten onze wandeling op de parking aan de Smeetshoeve. Deze hoeve dateert uit de tijd dat het moeras omgevormd was tot landbouwgebied. Nu wordt het natuurgebied Smeetshof beheerd door Natuurpunt. Samen met de Nederlandse collega’s van Natuurmonumenten werken ze samen aan het herstel van het grensmoeras Smeetshof-Wijffelterbroek. Dit gebied vormt ook één van de klimaatbuffers van Kempen~Broek: water wordt hier in natte periode opgevangen en vastgehouden en in droge periodes geleidelijk aan afgegeven.

Terug in de tijd

Even verderop kunnen we kiezen in welke richting we wandelen. We gaan rechtsaf en volgen een kronkelend bospad. Deze droge zandrug werd zelfs in de prehistorie gebruikt door de jager-verzamelaar als tijdelijke verblijfplaats, blijkt uit archeologische vondsten.

We wandelen verder over een veldweg door het typische oude cultuurlandschap: akkers, bosjes, houtkanten, weilanden en bomenrijen wisselen elkaar af. Na een tijdje komen we bij een groot

 ©  EC

open weiland. We zien nog een gat van het archeologisch onderzoek naar de Bocholter Graven. Dit was een middeleeuwse grensverdediging. Het 500 meter lange geheel van afwisselende grachten en wallen bevond zich dwars op de enige doorgang tussen twee uitgestrekte moerasgebieden.

Oerrund

We stappen nu even flink door op de asfaltwegen tussen de akkers totdat we de Abeek oversteken. We zijn nu aan het natuurgebied De Luysen – Mariahof. We wandelen tussen de meander en de vijvers, waar we het liefdesspel van een koppel zwanen aanschouwen. Even verderop steken we de Abeek weer over en wandelen over de oevers verder. Hier is het genieten van het uitzicht op het mooie natuurgebied.

We wandelen weg van de Abeek, tussen weilanden en bosjes en genieten van de majestueuze taurossen die aan het dutten zijn in de zon. Door kruising van primitieve runderrassen wil men een volledig zelfstandig rund terugfokken, dat zo nauw mogelijk aansluit bij wat het oerrund ooit was. We komen langs vakantiepark Vosseven. Bij Brasserie Nieuw Vosseven kan je een drankje en hapje afhalen. We volgen het wandelpad verder en lopen helemaal rondom de zeer uitgestrekte begrazingszone van het Wijffelterbroek, totdat we weer bij het Smeetshof aankomen.

(lees verder onder de foto)

 ©  EC

Praktisch

Wandeling: Smeetshof-Wijffelterbroek in het Kempen~Broek

Startplaats? Smeetshofweg 1 in Bocholt

Lengte? 10,2 km, 13.800 stappen in 2u 30min

Signalisatie? Volg de oranje bol

Nodig? Stevige wandelschoenen

Meer info over deze en vele andere Limburgse wandelingen: www.wandeleninlimburg.be.

Download hier de GPX-versie.

De oranje lus in Bocholt ©  www.wandeleninlimburg.be

Veel wandelplezier!

In samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Kempen en Maasland, Lage Kempen en de Provincie Limburg.