Nederlandse testevenementen wijzen uit: 1,5 meter afstand is niet altijd nodig

Rustige evenementen, theater- en filmvoorstellingen en congressen kunnen tijdens de coronapandemie veilig worden georganiseerd zolang aan een aantal veiligheidsmaatregelen is voldaan. Anderhalve meter afstand houden is daarbij niet nodig. Dat zegt de Nederlandse organisatie achter een aantal testevenementen, de zogenaamde “Fieldlab Evenementen”.

Bron: BELGA, De Telegraaf

LEES OOK. Hasselts testevent uitgesteld door stijgende coronacijfers

Het ging om zogenaamde type 1-evenementen, die zich binnen afspelen, met zitplaatsen en waarbij het publiek zich rustig gedraagt. Daarbij kan maximaal de helft van de normale capaciteit worden gebruikt, maar hoeven mensen geen anderhalve meter afstand te houden, berichten Nederlandse media over de conclusies van het onderzoek. Bezoekers moeten vooraf worden getest en tijdens verplaatsingen een mondmasker dragen. Ook moet er goede ventilatie aanwezig zijn.

“Wij zeggen niet: gooi nu alles open”, zegt programmamanager Pieter Lubberts van Fieldlab Evenementen. “Dat kan praktisch ook niet, in onze sector duurt het soms weken voor iets georganiseerd kan worden. Wij kijken niet naar de situatie nu. Wat wij doen, is aantonen dat het kan met de juiste maatregelen.”

Weinig risicovolle contacten

Het aantal “risicovolle contacten”, waarbij iemand langer dan een kwartier binnen anderhalve meter van een ander kwam, bleek tijdens de eerste evenementen van Fieldlab beperkt. “Tijdens het zakelijk congres worden de meeste contacten opgedaan in de periode dat er wordt rondgelopen in de foyer”, aldus het bedrijf.

Fieldlab heeft de onderzoeksresultaten aan de Nederlandse regering overgemaakt. Nu is het afwachten welk advies die zal uitbrengen over evenementen bij onze noorderburen. Volgens de Nederlandse openbare omroep is zeker dat tijdens het Eurovisie Songfestival 3.500 mensen per avond aanwezig kunnen zijn.

Negatieve test

De testen vonden plaats in februari, in het Beatrix Theater in Utrecht. Bezoekers werden alleen binnengelaten bij een negatieve coronatest. Ze moesten zich ook achteraf laten testen, al deed slechts 82 procent dat ook effectief. Tijdens het evenement, werden de bezoekers verdeeld in bubbels. De onderzoekers spreken over “bemoedigende resultaten”, waarbij een overgrote meederheid (98,4 procent) zich aan de instructies hield.

Later werden nog andere fieldlabevenementen georganiseerd, variërend van outdoorfestivals met 1.500 man en voetbalwedstrijden. Vrijdag raakte bekend dat tijdens twee festivals mogelijk 16 mensen besmet zijn geraakt met het coronavirus.

(gjs)

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's