Limburgse Wandelchallenge: op wandel door oud cultuurlandschap in Hasselt

Doe De Limburgse Wandelchallenge, en wandel de héle provincie door. In elke gemeente tipt de burgemeester zijn of haar favoriete route. De Hasseltse burgemeester Steven Vandeput (N-VA) gaat al eens wandelen in de Herkenrodebossen.

Leonie Vanhove

Meedoen aan De Limburgse Wandelchallenge? Lees hier alles over de uitdaging, mooie prijzen en alles wat je moet doen om deel te nemen.

De route die burgemeester Vandeput verkiest is zes kilometer lang. ”Mijn hond is een teckel. De

Burgemeester Steven Vandeput 

Burgemeester Steven Vandeput ©  luc daelemans

wandeling mag dus niet te lang zijn”, lacht hij. “Dit gebied is niet alleen prachtig vanwege de bossen en landbouwgronden. Er hangt ook wat geschiedenis aan vast. Als je die kent, is dat natuurlijk een pluspunt. Neem nu de Hasseltse buurtwegen van vroeger… het zijn net die paadjes die in de Herkenrodebossen aaneengekoppeld zijn.”

We parkeren aan sportcentrum Ten Hove in Kermt. Niet aan Herkenrode dus, want dit bos ligt niet aan de bekende abdij. De Herkenrodebossen zijn een restant van het Grotenbos, een uitgestrekt bosgebied dat in de 17de en 18de eeuw grotendeels in handen was van Herkenrode. De zusters haalden hier hun hout en lieten er hun vee grazen.

Anno 2021 is dit grote, aaneengesloten gebied van bossen, weilanden en akkers tussen de dorpskernen van Kermt, Stevoort en Spalbeek grotendeels in handen van het Agentschap van Natuur en Bos, die er een wandelparadijsje van maakten. In het gebied ligt ook een eikenbos met onder meer heide in de ondergroei. De oude boskern wordt als natuurreservaat beheerd. Dat betekent dat het gebied beschermd is.

Vlinders aan het speelbos

We lopen langs de hondenweide naar een grote speelzone, waar ook picknickbanken staan. Hier splitst de rode route. Wij lopen rechtdoor, over een breed wandelpad waar vlinders volop genieten

 

 ©  rr

van de zon en de vele bloemen langs de weg - en wij ook.

Jonge bosjes, historische bosbestanden en weilanden wisselen elkaar af. De onverharde paden slingeren zich een weg tussen de bomen. Hier en daar passeren we een beekje, en aan de open plekken speuren we de lucht af op zoek naar roofvogels. Zoals de wespendief, die elk voorjaar vanuit Afrika arriveert om hier te broeden.

We steken de Kermtstraat over en volgen een private, maar opengestelde veldweg langs een bomenkwekerij, waarna we een prachtig stukje bos induiken. Loofbossen wisselen ook hier af met velden.

Kuieren over trage wegen

Poelen, hagen en houtkanten dragen bij aan de sfeer van dit oude cultuurlandschap. Ze zijn ook heel belangrijk voor heel wat dieren, waaronder de hazelmuis. Dit zeldzaam, donzig nachtdiertje heeft nood aan een gevarieerd landschap waar hij volop zaden, vruchten en noten vindt.

Het is hier zo rustig dat we helemaal vergeten dat we in Hasselt zijn. Wanneer we de Kermtstraat weer oversteken, lopen we over een oude buurtweg. Deze weg was al te zien op de Atlas der Buurtwegen uit 1842. We kuieren nog door een paar mooie stukken bos, waar bosanemonen in het voorjaar een wit tapijt langs de bospaden vormen, en komen weer aan het speelbos.

(Lees verder onder de foto)

 

 ©  rr

Praktisch

Wandeling: Verborgen moois Herkenrodebossen

Startplaats? Ten Hove

Lengte? 6,5 km, 8.700 stappen in 1 u 30 min

Signalisatie? Volg de rode pijl tegen wijzerzin

Nodig? Laarzen of waterdichte schoenen zijn aanbevolen bij nat weer.

Meer info over deze en vele andere Limburgse wandelingen: www.wandeleninlimburg.be.

Download hier de GPX-versie.

De rode lus door de Herkenrodebossen in Hasselt. 

De rode lus door de Herkenrodebossen in Hasselt. ©  www.wandeleninlimburg.be

Veel wandelplezier!

In samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Kempen en Maasland, Lage Kempen en de Provincie Limburg.