Van Gucht: “Bijna alle erkende bedden op intensieve zorg zijn ingenomen”

“De besmettingscijfers dalen verder, en ook de nieuwe ziekenhuisopnames dalen vandaag voor het eerst in vier weken”, zegt Steven Van Gucht. De bezetting van ziekenhuisbedden, ook op intensieve zorg, blijven wel stijgen.”

De besmettingscijfers dalen verder, en de nieuwe ziekenhuisopnames dalen voor het eerst sinds vier weken. De bezetting in de ziekenhuizen en op intensieve zorg stijgt wel verder, maar er wordt verwacht een vertraging te zien. “We zijn op de goede weg, maar de weg naar beneden is nog lang”, zei Van Gucht. “De grootste uitdaging is om niet op het plateau te blijven hangen, maar de weg naar beneden te kiezen.”

Van Gucht vraagt de bevolking niet ontmoedigd te raken door beelden van mensen die de maatregelen niet volgen. “De meerderheid van de mensen volgt de maatregelen en blijft solidair, alleen door dat te doen zorgen we ervoor dat we deze strijd winnen”, zegt Van Gucht.

De daling van de besmettingscijfers is te zien in heel het land en bij alle leeftijdscategorieën, maar de daling is het meest uitgesproken bij kinderen en tieners. “Dat is het gevolg van de sluiting van de scholen, en het aantal testen is drastisch gedaald.” De meeste besmettingen zijn te zien bij de twintigers, dertigers en veertigers. “Die groepen zijn elk goed voor 16 procent van de besmettingen.”

Ziekenhuizen

De belasting voor de ziekenhuizen blijft heel hoog, waarschuwt Van Gucht. “Ondanks de prille daling in het aantal nieuwe ziekenhuisopnames, blijft de totale bezetting nog steeds heel hoog”, zegt hij. “Bijna één derde van de opgenomen patiënten belandt op intensieve zorg.”

Er is wel een lichtpunt volgens Van Gucht. “De opnames zijn sinds dinsdag niet meer gestegen, hopelijk is dit een voorbode voor een kentering voor de ziekenhuizen. De belasting blijft heel hoog, bijna alle erkende bedden zijn ingenomen.”

Ook de mentale belasting voor het zorgpersoneel is heel zwaar. “We willen de mensen in de zorg een hart onder de riem steken en veel moed toewensen, want deze derde golf komt heel zwaar aan”, zei Van Gucht.

Overlijdens

Het aantal overlijdens stijgt verder. “Maar dat is een logisch gevolg van het stijgend aantal ziekenhuisopnames, en het is ook normaal dat dit de laatste parameter is die stijgt bij een nieuwe golf”, legt Van Gucht uit.

De situatie in de woonzorgcentra is goed onder controle. “Dat is het bewijs dat het vaccin goed werkt in de woonzorgcentra, het aantal nieuwe besmettingen blijft er laag.”

De situatie in de woonzorgcentra is goed onder controle. ©  Serge Minten

Meer over Coronavirus

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's