©  REUTERS

België zal leeftijdsgrens invoeren voor vaccinatie met AstraZeneca

Ons land zal tijdelijk een leeftijdsgrens invoeren voor de vaccins van AstraZeneca. Het is alleen nog niet duidelijk of enkel 55-plussers of 60-plussers het vaccin mogen krijgen. Dat is vanmorgen beslist op de conferentie van de Belgische gezondheidsministers en wordt door verschillende bronnen bevestigd aan onze redactie.

Hannes Heynderickx

Op de interministeriële conferentie van deze voormiddag is beslist dat er een leeftijdsgrens komt voor het AstraZeneca-vaccin. De vraag is nog welke grens we zullen hanteren. Er liggen nog twee opties op tafel: 55 jaar zoals Frankrijk, of 60 jaar zoals Nederland en Duitsland. Afhankelijk van wat het Europees Geneesmiddelenbureau om 16 uur zal adviseren, zullen de verschillende gezondheidsministers van ons land een keuze maken tussen die twee opties.

Ze zullen communiceren dat het om een tijdelijke beslissing gaat. In een vergadering vanmiddag zal nog beslist moeten worden wat we gaan doen met de mensen onder de leeftijdsgrens die al één prik van het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen en nog een tweede moeten krijgen.

Ook de impact op de vaccinatiestrategie zal ingeschat moeten worden. Wel al vast staat dat we mensen met onderliggende aandoeningen bóven de nieuwe leeftijdsgrens wel sowieso gaan blijven vaccineren met AstraZeneca: het enige criterium wordt leeftijd.

LEES OOK. D-Day voor AstraZeneca, opnieuw: wat staat er vandaag te gebeuren?

Meer over Coronavaccin