©  rr

Limburgse Wandelchallenge: de eeuwenoude beemden van de Mombeek in Alken

Alken -

Doe de Limburgse wandelchallenge, en wandel de héle provincie door. In elke gemeente tipt de burgemeester zijn of haar favoriete route. De burgemeester van Alken, Marc Penxten (N-VA), gaat op wandel in de Mombeekvallei.

Leonie Vanhove

Meedoen aan De Limburgse Wandelchallenge? Lees hier alles over de uitdaging, mooie prijzen en alles wat je moet doen om deel te nemen.

Verborgen Moois Mombeekvallei is een wandeling waar veel variatie in zit. “Het stromende water

Burgemeester Marc Penxten 

Burgemeester Marc Penxten ©  N-VA Alken

van de rivieren en de mooie uitzichten zorgen ervoor dat je in dit uitgestrekte gebied tot rust kan komen. Ook zit er een stukje geschiedenis in verborgen, want de vallei loopt al eeuwen door het landschap. Let wel op: als het weer iets minder is, heb je laarzen nodig.”

Van aan sporthal De Alk volgen we een fietspad langs de Herk. Aan onze linkerkant ligt de Dorpsmolen, een 17de-eeuwse graanwatermolen. Wat verderop steken we de straat over, gaan een houten poortje door en volgen een onverhard pad dat ons achter brouwerij Alken-Maes door leidt, naar de Bengelbeemd: een geheel van gras- en hooilanden, hagen en houtkanten.

Hier hooiden Alkenaren tot halfweg de 20ste eeuw in het najaar gras, waarmee het vee de winter doorkwam. Tegenwoordig worden deze waardevolle graslanden weer op de oude manier beheerd, waardoor we er nu genieten van kleurrijke bloemen, geurige kruiden en insecten die af

 

en aan vliegen. Elke nieuwe boreling uit Alken krijgt hier een symbolische vierkante meter valleigrond cadeau, de Alkense versie van een geboortebos.

Rust aan de beek

Wat verderop wandelen we even over het fietspad, om dan een rustig straatje in te slaan. Hier splitst de route. We besluiten om rechtdoor te gaan, en laten ons tussen velden en paardenweiden naar de Mombeekvallei leiden.

De natuur is hier heerlijk ruig, met veel bloeiende planten, die heel wat vlinders aantrekken. We steken de Oude Mombeek over en kuieren op een onverhard pad langs de Mombeek. We bevinden ons op de grens tussen Hasselt en Alken, waar zich in het verleden menig grensakkefietje afspeelde. Dankzij het beheer van Natuurpunt is het nu volop genieten in deze beekvallei.

Libellen en ijsvogels

We blijven de meanderende beek volgen. Links zien we huizen, paarden en graslanden, rechts heeft de natuur de overhand. We horen spechten lachen en koekoeken die hun eigen naam roepen. Aan een picknickbank slaan we rechtsaf, over een knuppelpad dat ons naar een hoogstamboomgaard leidt. Een veldweg brengt ons naar een wandelpad langs een bosrand. Wat verderop stuiten we nogal onverwacht op een bospoel. Dat verklaart de libellen die we net zagen voorbij zoeven.

We komen op een fietspad tussen de akkers, dat ons terugbrengt naar het punt waar de rode wandeling splitst, en zo weer naar de Bengelbeemd en het centrum van Alken.

 

 ©  rr

Praktisch

Wandeling: Verborgen Moois in de Mombeekvallei

Startplaats? Koutermanstraat 1 in Alken, parkeren kan aan de sporthal

Lengte? 7,5 km, 10.200 stappen in 2 uur tijd

Signalisatie? Volg de rode pijl

Nodig? Waterdichte wandelschoenen

Meer info over deze en vele andere Limburgse wandelingen: www.wandeleninlimburg.be.

Download hier de GPX-versie.

De rode route in Alken 

De rode route in Alken ©  www.wandeleninlimburg.be

Veel wandelplezier!

In samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Kempen en Maasland, Lage Kempen en de Provincie Limburg.