Beukenberg in Tongeren 

Beukenberg in Tongeren ©  rr

Limburgse Wandelchallenge: wandelen over een Romeins aquaduct in Tongeren

Tongeren -

Doe De Limburgse Wandelchallenge, en wandel de héle provincie door. In elke gemeente tipt de burgemeester zijn of haar favoriete route. De Tongerse burgervader Patrick Dewael (Open Vld) trekt er elke zondag graag op uit.

Geert Houben

Meedoen aan De Limburgse Wandelchallenge? Lees hier alles over de uitdaging, mooie prijzen en alles wat je moet doen om deel te nemen.

“Zondagvoormiddag is onze vaste wandelafspraak. Zelfs onze hond Kasper weet dan hoe laat het is”, lacht burgemeester Dewael. “Het Kasteel van Betho en Beukenberg blijft één van de favoriete

Burgemeester Patrick Dewael 

Burgemeester Patrick Dewael ©  rr

wandelingen.” Op verschillende plaatsen vang je telkens een glimp van het kasteel op in het glooiend landschap. “Soms via een gat in de muur, dan weer op de hoge weg die langs Beukenberg loopt. Ook de dreef aan de achterkant van het kasteel is wondermooi. Vlakbij het kasteel loopt ook een Romeins aquaduct waarvoor je even moet klimmen. Je loopt daar trouwens ook aan de achterkant van de land- en tuinbouwschool PIBO en we zijn telkens aangenaam verrast hoe netjes daar alles onderhouden is.”

We parkeren aan het Pliniuspark (toegang via Mulkerweg) en steken de Mulkerweg over naar het startpunt van de wandeling. Hier ligt het kasteeldomein Betho op ons te wachten. De geschiedenis van dit kasteel gaat terug tot de 13de eeuw.

Van spoorweg naar natuurgebied

We stappen door een typisch Haspengouws akkerlandschap naar het gehucht Mulken, met haar Sint-Gilliskapel met 13de-eeuwse toren. Rustige wegen leiden ons tussen velden, weilanden, bosjes en populierenaanplanten. Zo komen we langs natuurgebied Spoorwegzate, dat beheerd wordt door Natuurpunt. Hier liep tot in 1957 de spoorlijn Tongeren-Tienen.

We passeren het 17de-eeuwse kasteel van Rooi, een indrukwekkend wit bouwwerk met aanpalende vijver. We genieten van de rust in de vallei van de Fonteinbeek, met weilanden, populieren en boomgaarden.

Verkeersvrije betonbanen tussen de akkers en weilanden voeren ons naar natuurgebied Herenbos, een vochtig loofbosje waar het aangenaam vertoeven is. Aan de andere kant van het bos wacht ons een panoramapunt vanwaar we niet enkel het Kasteel van Betho zien liggen, maar ook Mulken met haar kapel en de vierkante toren van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek.

(Lees verder onder de foto)

 

In het kielzog van de Romeinen

We arriveren op de ‘hoofdattractie’ van deze wandeling: een met gras en bomen begroeide heuvelrug. Deze natuurlijk ogende, lage heuvelrug werd aangelegd door de Romeinen, als onderdeel van een aquaduct dat Tongeren van water voorzag. Over deze wal liep het water door een houten goot.

Vanop het aquaduct zien we wat verderop aan onze rechterzijde een heuveltje liggen: de Kokkartstombe, een Gallo-Romeinse grafheuvel (tumulus). Zo’n kilometer verderop komen we aan de Legioenenstaat. Net voorbij het punt waar de route vanop de straat een wandelpad naar links inslaat, zien we een stukje van een silexmuur: een overblijfsel van de 6 meter hoge muur die de Romeinen in de 2de eeuw rond hun stad optrokken.

Tot slot volgen we een rustig wandelpad dat ons tussen struwelen en beukenbomen weer naar het kasteel van Betho leidt.

(Lees verder onder de foto)

 

 ©  rr

Praktisch

Wandeling: Beukenberg

Startplaats? Kasteel van Betho, Mulkerweg in Tongeren, parkeren kan aan Pliniuspark

Lengte? 6,9 km, 9.300 stappen in 1 u 45 min

Signalisatie? Volg de rode pijl

Nodig? Stevige wandelschoenen

Meer info over deze en vele andere Limburgse wandelingen: www.wandeleninlimburg.be.

Download hier de GPX-versie.

De rode lus in Tongeren 

De rode lus in Tongeren ©  www.wandeleninlimburg.be

Veel wandelplezier!

In samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Kempen en Maasland, Lage Kempen en de Provincie Limburg.