© Karel Hemerijckx

Niet sneeuw, maar nachtvorst maakt fruittelers ongerust

SINT-TRUIDEN -

Ook de bloesems kregen een pak sneeuw te verwerken. Al is het niet de sneeuw, maar wel de nachtvorst die voor ongerustheid zorgt bij de fruittelers.

De bloesems van de peren-, appelen- en kersenbomen kregen maandag een laagje sneeuw te verduren. Het witte dekentje levert idyllische beelden op, maar houdt gelukkig geen gevaar in voor de ontluikende bloesems.

“Integendeel de sneeuw is positief omdat ze zorgt voor een beschermende laag”, legt Dany Bylemans algemeen directeur van het Proefcentrum Fruitteelt uit. “Om goed te zijn, zou de sneeuw moeten blijven liggen tot woensdag en liefst donderdag. Dan zou het de bloesems kunnen beschermen tegen de nachtvorst. Maar ik vrees dat de sneeuw tegen dan zal verdwenen zijn. Er worden koude nachten tot -1 voorspeld, dat is op zich nog doenbaar. Maar aan de grond kan de temperatuur dalen tot -5 en dat maakt ons wel wat ongerust. Dat betekent dat er een open hemel is, waardoor de temperaturen nog dieper kunnen zakken. We blijven de komende nachten dus waakzaam.”

De fruittelers blijven dus alert en houden zich klaar om via vuurpotten, verwarmingsinstallaties of beregening de vrieskou uit de boomgaard te houden. (JCr)

Aangeboden door onze partners

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio