© Nico Francois

© Nico Francois

© Nico Francois

© Nico Francois

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

MoMeNT organiseert buitenexpo aan De Velinx

Tongeren -

MoMeNT lanceerde via sociale media een publieke oproep om op paaszondag 12 april 2020 exact om 12 uur een foto te maken. Curator Michiel Hendryckx selecteerde uit 180 inzendingen een 60-tal foto's. Die worden nu tentoongesteld rond de vijvers aan CC De Velinx en vormen zo een unieke verzameling van dat gedeelde ‘CoRoNaMoMeNT’, exact één jaar geleden. Aan de ingang van het Praetorium kunnen stadspassanten een zeil ontdekken met alle ingezonden foto's van dat moment.

Nico Francois

MoMeNT was niet de eerste met het idee. In 1975 vroeg Jacqueline Mesmaeker al aan verschillende mensen om op 21 maart 1975 om 17.23 uur een foto te maken van de plaats waar ze zich op dat ogenblik bevonden en het negatief naar haar op te sturen. Het project resulteerde in 35 momentopnames die tot vandaag één kunstproject vormen. Het initiatief kwam (opnieuw) onder de aandacht in 2018 toen de reeks getoond werd in het Antwerpse M KHA.

Ook de Tongerse Brigitte Arnots had haar moment vasgelegd. “Dit was mijn ‘moment’ exact één jaar geleden tijdens de eerste lockdown", vertelt Brigitte. "Ik deed de vroege shift bij woonzorgcentrum De Motten als zorgkundige. Het was een heftige periode, de onzekerheid, de ongerustheid, de onwetendheid, de angst, het verdriet... Maar we gingen door, elke dag opnieuw. Bewoners, collega’s en directie, we waren één familie. Er zijn tranen gevloeid, maar hebben ook veel gelachen, want tijdens de eerste corona uitbraak hadden we soms van die grote en gekke pakken aan.”

De expo ‘Dat gedeeld moment’ is te bezichtigen van 2 april t.e.m. dinsdag 1 juni 2021.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio