© Jacques Poncelet

Herkse jeugd start natuurinclusief project

Hasselt -

Via de oproep ‘burgerbudget klimaatprojecten’ diende vzw De Beemdgalm bij de stad Hasselt een projectvoorstel in om hun speelomgeving meer klimaatrobuust, circulair en delend te maken. Begin maart ontving de vzw het bericht dat het project werd weerhouden en kan rekenen op 5.000 euro steun.

Jacques Poncelet

De Beemdgalm wil in de buurt van de jeugdlokalen en de school een veilig, natuurinclusieve, kind- en jongerenvriendelijke speelomgeving realiseren voor alle gebruikers en de buurt. Natuurinclusief betekent dat de natuur optimaal gebruikt wordt, dat ze gespaard en verzorgd wordt. De Beemdgalm ligt in een mooie groene beemdomgeving. Het plan bestaat erin om bomen te planten, kanthagen te plaatsen, een oude gracht weer open te maken, een poel te voorzien, insesctenkastjes en vogelnestjes te plaatsen enzovoort.

Het project is intussen al van start gegaan. De stad Hasselt zelf heeft al vijf bomen geplant en de firma De Beer & De Vos heeft aan vzw De Beemdgalm twaalf bomen geschonken en in een bosje geplant, vlak bij de Herk. “Ik ben zelf bij de Chiro geweest en kijk met veel goede herinneringen terug naar die tijd”, zegt Thomas De Vos. “Ik hield eraan om mijn steun te betuigen aan dit project dat zo waardevol is voor de jeugd.”

Amfitheater

Ook de Chiro en de KSA zijn zeer tevreden. “Uiteraard staan wij achter de klimaatacties”, zegt Fien Schreurs, groepsleidster bij de KSA. “Eindelijk kunnen we nu over wat schaduw beschikken”, voegen leidsters Sofie Van Camp en Emma Brans eraan toe. Chiroleiders Ruben Bams en Maarten Clerix kijken vooral naar de toekomst. “Investeren in bomen is invensteren in de toekomst. Niet alleen voor het behoud van een gezond klimaat, maar ook voor spelende kinderen. Zij kunnen straks weer heerlijk klauteren in de bomen, net zoals wij dat vroeger gedaan hebben.”

“De speelomgeving meer natuurinclusief uitbouwen, is een onderdeel van een ruimer project”, zegt Jaak Poncelet, voorzitter van vzw De Beemdgalm. “Nog dit voorjaar gaan de leerlingen van het zesde leerjaar van de basisschool De Kameleon onder leiding van kunstenaar Tom Herck de wand van de loods verven. Er zal ook een mooi amfitheater gebouwd worden en enkele speelheuvels. De Beemdgalm moet een mooie plek worden waar kinderen en jongeren volop kunnen spelen en dromen. De knappe jeugdwerking mag beloond worden. Wij zijn alvast de stad en de vele vrijwilligers ontzettend dankbaar voor de grote steun. De droom van velen wordt stilaan realiteit.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio