zaterdag 3 april 2021 - Tongeren
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Bisschop Patrick Hoogmartens gaat voor het tweede jaar op rij voor in een paasviering die wordt uitgezonden door TV Limburg.  Boumediene Belbachir

Pasen

Paasmis vanuit Tongerse basiliek live te volgen op TVL

Tongeren

Nu het coronavirus kerkbezoek nauwelijks mogelijk maakt, zendt TV Limburg voor het tweede jaar op rij de paasmis uit. Bisschop Hoogmartens gaat voor in de basiliek van Tongeren.

 TV Limburg

Eucharistievieringen mogen maar met vijftien personen plaatsvinden en dus hebben heel wat parochies intussen een digitale weg gevonden om gelovigen te bereiken. “Het is een noodoplossing, want we missen de reële samenkomsten heel erg”, zegt Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt.

Toch is hij blij dat de paasviering zondag om 10 uur opnieuw live te volgen zal zijn op TV Limburg. “De uitzending van de kerstviering op TVL werd gevolgd door 65 à 70.000 mensen”, zegt Hoogmartens. “Ook Pasen is een van de drukste vieringen van het jaar. We zijn blij dat we dankzij deze samenwerking mensen kunnen bereiken en hoop geven in deze vreemde tijden. Als beproeving beleefd wordt in een perspectief van solidariteit, wordt het draaglijker en zinvoller.”

Bisschop Hoogmartens zal zelf voorgaan in de paasviering in de basiliek van Tongeren. “De viering zal binnen plaatsvinden, maar er zullen ook beelden getoond worden van de ommegang achter de basiliek. Het is een symbolische plaats, want in de vierde eeuw was er al christelijke aanwezigheid. Er is een paastuin ingericht met bloemen als teken van hoop en het kruis met zwachtels, symbool van de verrijzenis.”

Gedoopt

Met Pasen zullen er ook weer een tiental volwassenen gedoopt worden in Limburg. “In het verleden was het gebruikelijk dat christenen als volwassenen gedoopt werden in de paasnacht. Je moet dat zien in de symboliek van samen met Jezus verrijzen. Vandaag zie je dat steeds meer volwassenen daar opnieuw voor kiezen. Dit jaar opnieuw een tiental in ons bisdom”, zegt Hoogmartens.

De bisschop heeft nog steeds begrip voor de strenge coronamaatregelen waar ook de kerk zich naar moet schikken. “We hebben de overheid wel gevraagd om zo vlug mogelijk proportionele aanwezigheid toe te laten, waarbij het aantal aanwezigen afhankelijk is van de grootte van de kerk. We hopen dat er langzaam versoepelingen kunnen komen, maar tegelijk moet voorzichtigheid centraal staan.” jom

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws