Aangeboden door A.S.Adventure

© A.S.Adventure

Op de mountainbike door Vlaanderen

Zin om het deze lente wat uitdagender te maken? Hup, iedereen de fiets op voor de ontdekking van drie schitterende mountainbikeregio’s in Vlaanderen.

Mountainbikeroute 1: Heuvelland

De Kemmelberg is één van die mythische hellingen die elke wielerliefhebber met het sporthart op de juiste plaats minstens één keer in zijn leven beklommen moet hebben. Het West-Vlaamse Heuvelland is echter ook een schitterend mountainbikegebied met vanuit startplaats Kemmel drie prachtige routes. De groene basislus is 29 kilometer lang en loodst je over de Kemmelberg. De blauwe lus is 41 kilometer lang en de rode route is goed voor 37 kilometer fietsplezier. Wie er een daguitstap van maakt én over een stel goed getrainde kuiten beschikt, kan de routes ook aan mekaar linken. Zo ontstaan ritten van 66, 71 of zelfs 106 kilometer. Technisch nooit superuitdagend en daarom prima te rijden met een hardtail mountainbike, maar tegelijk geen seconde saai of vervelend want het Heuvelland biedt achter elke boom en op de top van elke helling wel een nieuw vergezicht dat je als achtergrond voor je computerscherm wilt gebruiken.

 • Startplaats: De Lork, Kattekerkhofstraat 2, 8956 Kemmel
 • Routes: Aangeduid met groene, blauwe en rode bordjes.
 • Inspanningsgraad: Afhankelijk van hoeveel lussen je aan mekaar linkt, van gemakkelijk tot lastig.
 • Technische moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk

Mountainbikeroute 2: Kluisbergen

De Kluisberg is één van de ‘gemakkelijkere’ hellingen uit de Ronde van Vlaanderen, al blijft het voor de wielertoerist wel een flinke bult. Recreatiedomein Kluisbos ligt middenin het gelijknamige loofbos dat een speeltuin is voor mountainbikers. De 11 kilometer lange groene route is de basislus van het netwerk aan mountainbikeroutes dat hier is aangelegd. De groene lus blijft zo goed als helemaal in het Kluisbos, met een klein uitstapje naar de Waalse zuidkant van de heuvelrug. De blauwe route is 10 kilometer lang en laat je de beruchte Oude Kwaremont offroad beklimmen, een inspanning die je kuiten op ontploffen zal zetten.

Ben je dan nog niet uitgesport, dan ligt er nog een rode lus klaar die je in 17 kilometer onder andere over de belachelijk steile Paterberg stuurt. Of anders gezegd: de finale van de Ronde van Vlaanderen in een notendop, maar dan voor mountainbikers. De machtig mooie vergezichten krijg je er gratis bovenop.

 • Startplaats: Recreatiedomein Kluisbos, Poletsestraat 69, 9690 Kluisbergen
 • Routes: Aangeduid met groene, blauwe en rode bordjes.
 • Inspanningsgraad: Afhankelijk van hoeveel lussen je aan mekaar linkt, van gemakkelijk tot lastig.
 • Technische moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk

Mountainbikeroute 3: Lichtaart

De groene lus van het mountainbike routenetwerk van Herentals-Kasterlee is slechts 11 kilometer lang, maar loopt zomaar eventjes voor 97% over onverharde paden in de bossen van Lichtaart. De beperkte hoogteverschillen van het landschap worden maximaal benut want de route slingert op en af tussen de bomen als was het een rollercoaster van pretpark Bobbejaanland (dat trouwens vlakbij ligt). Deze route is ideaal voor mountainbikers en veldrijders die hun techniek willen aanscherpen en hun bochtensnelheid willen opdrijven want slalommend tussen de bomen biedt de route je alle kansen om je stuurtechniek te verbeteren. Op de dreven tussen de slalomsecties kan je een beetje uitrusten of juist het gas nog eens helemaal opendraaien om ook fysiek het onderste uit de kan te halen.

Bijkomend voordeel van de route is de zandgrond waarop je rijdt, een ondergrond die ook na weken van onophoudelijke regenval perfect berijdbaar is. Geen wonder dat de beste veldrijders van het land iedere week op dit rondje te vinden zijn! Voor wie meer kilometers wil rijden, zijn er aansluitmogelijkheden op de routes van Herentals, Netepark en Tielen.

 • Startplaats: Coolseweg, 2460 Kasterlee
 • Routes: Aangeduid met groene bordjes.
 • Inspanningsgraad: Aan een rustig tempo een makkie. Volgas een ware uitputtingsslag.
 • Technische moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk

 © A.S.Adventure