Aangeboden door A.S.Adventure

© A.S.Adventure

Fietskleding wassen? Hier moet je op letten

Goede fietskleding is belangrijk als je regelmatig de ziel uit je lijf zweet op de trappers. Genoeg zweet verzameld voor een wasbeurt? Wij breiden de wasinstructies op het kledinglabel uit met een plan vol propere onderhoudstips.

Wanneer moet je fietskledij wassen? En hoe?

Kom je thuis na een verkwikkend fietstochtje? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk je fietskleding te wassen. Zo vermijd je dat het zout van je zweet zich vastbijt in de stof van je kleding.

Hoe intensief die wasbeurt moet zijn, hangt dan ook vooral af van de mate waarin je zweet. Hou je het vrijwel droog tijdens het fietsen, dan kan even spoelen volstaan om de poriën van je fietsoutfit vrij te houden.

Zweet je uitgesproken hard? Dan is je fietskleding sneller toe aan een volwaardige wasbeurt, al dan niet in de machine. Machinaal wassen is snel en gemakkelijk, maar minder vriendelijk voor je kledij én het milieu. Maar geen zorgen, je outfit kan net zo gemakkelijk in de handwas met wat shampoo. Of kruip er gewoon mee onder de douche, als het echt snel moet gaan!

Kun je je fietskleding niet onmiddellijk wassen? Laat je spullen dan op zijn minst goed uitdrogen op een wasrek. Pas wel op met warmtebronnen, zoals de zon of de verwarming.

Hoe was je fietskledij in de wasmachine?

Wordt het tijd om je fietsoutfit een grondige wasbeurt te geven? Volg dan deze tips voordat je de wasmachine aanzet:

  • Was je fietskleding op lage temperaturen. Tenzij het label anders aangeeft, was je fietskledij bij voorkeur op 30°C.
  • Gebruik geen wasverzachter, die kan de duurzaamheid en/of de waterafstotende laag van de stof aantasten.
  • Gebruik altijd een mild wasproduct, zodat de stof niet te ruw behandeld wordt in de trommel.
  • Gebruik een Guppyfriend waszakje om je synthetische (fiets)kledij in te wassen. Dit speciale waszakje met microperforaties zorgt ervoor dat microplastics niet in de filter van je wasmachine of in het afvoerwater terechtkomen, maar tegengehouden worden bij het wassen. Bovendien verslijt je synthetische fietskleding minder snel in een Guppyfriend.

Mag fietskledij in de droogkast?

Na het wassen komt de volgende stap: het drogen. De droogkast lonkt dan als snelle en gemakkelijke oplossing, maar toch weersta je maar beter aan haar lokroep. Je fietskleding laat je beter op een (vlak) wasrek uitdruppelen. Ook hier vermijd je warmtebronnen of direct zonlicht beter, want die kunnen de stof aantasten. Resultaat: je fietskledij gaat langer mee en het is een stuk milieuvriendelijker dan enkele rondjes in de droogtrommel.

Hoe was je waterdichte kledij?

Waterdichte kledij (liefst met een ademend membraan) is iets waar slimme fietsers niet op besparen. Maar die technische stoffen hebben ook wat specifieke zorg nodig om ze waterdicht én (optimaal) ademend te houden, zeker wanneer je ze intensief gebruikt.

Ons advies? Was je spullen eerst volgens de instructies van de fabrikant (je vindt ze op de labels van je jas) en impregneer ze nadien met de milieuvriendelijke onderhoudsproducten van Nikwax en Grangers. Die houden je uitrusting duurzaam waterproof en ademend.

 © A.S.Adventure