Aangeboden door A.S.Adventure

© A.S.Adventure

Bikepacking: hoe bereid je je voor?

Vind je het moeilijk kiezen tussen een tocht met de rugzak en een fietsvakantie? Waag je dan eens aan bikepacking, de perfecte combinatie van backpacking en biketouring. Tijdens een kampeertrip met je fiets ligt het avontuur letterlijk onder je wielen!

Wat is bikepacking?

Bikepacking is een trend die komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het combineert backpacking en biking in één activiteit: ideaal om de wijde wereld te verkennen op een avontuurlijke, ongebonden manier.

Je reist minimalistisch, budgetvriendelijk én duurzaam. Het enige wat je eigenlijk echt nodig hebt, is een geschikte fiets – typisch een trekkingfiets of mountainbike – en een minimum aan bagage (lees: je kampeerspullen), die je aan je fiets hangt in speciale fietstassen. Daarmee trek je dan de natuur in voor meerdere dagen, langs unieke plekken over trails, onverharde routes of zandwegen. Hoe minder bereden de paden, hoe beter.

Daardoor gaat er een wereld aan nieuwe mogelijkheden open: je kan grotere afstanden afleggen dan je te voet zou doen én je neemt het landschap veel meer in je op dan je doet terwijl je met de auto rondtoert. En slapen doe je waar je tocht je ’s avonds heeft gebracht. Puur avontuur, met andere woorden!

Je fiets, je bondgenoot

Dat je met je stadsfiets of koersfiets niet ver geraakt als je wilt bikepacken, dat had je intussen wel door. Afhankelijk van het soort ondergrond waarop je gaat bikepacken, kies je een tweewieler die aan volgende voorwaarden voldoet:

 • Beschikken over robuuste banden, die geschikt zijn voor een afwisselende ondergrond.
 • Mogelijkheden bieden voor een veilige montage van fietstassen.
 • Een goed compromis tussen snelheid en comfort bieden. Je legt immers behoorlijk wat kilometers af.

Daarom kiezen bikepackers meestal voor één van deze types fietsen:

 • Mountainbike: de beste optie als je langs heuvelachtige en ruigere wegen rijdt.
 • Gravelbike: sneller dan een mountainbike, maar robuuster dan een racefiets.
 • Trekkingfiets: de comfortabelste fiets voor bikepacking, en aanbevolen voor langere trips en/of wanneer je extra bagage wilt meenemen.

 © A.S.Adventure

Wat stop je in je bikepack?

Als je er al bikepackend opuit trekt, neem je geen karrenvracht aan spullen mee. Net zoals een backpacker alleen het hoogstnodige inpakt, is de insteek bij bikepacking uitgesproken minimalistisch. Toch zijn er enkele dingen die niet mogen ontbreken tijdens je tocht.

 • Fietstassen: Een must voor het transport van al je spullen! De ideale tassencombinatie bestaat uit een waterdichte, robuuste stuur-, frame- en zadeltas. Daarmee verdeel je het gewicht van je bagage over je hele fiets, zodat het rijgedrag van je tweewieler zo weinig mogelijk wordt beïnvloed door je spullen. Op zoek naar een oerdegelijke set fietstassen? Kijk dan zeker even in het aanbod van Vaude en Ortlieb, waar je je fiets meteen startklaar kan maken met een waterbestendige stuurtas (7 liter), Rackpack achtertas (31 liter) en zadeltas (10 liter).
 • Reparatiekit: Een reparatieset hoort altijd in je fietsuitrusting thuis, inclusief een compacte fietspomp. Basisgereedschap om kleine problemen te verhelpen of een multitool komt ook altijd van pas.
 • Fietsslot: Even een winkel binnen? Met een compact, lichtgewicht slot zoals de Abus Bordo Granit X Plus combineer je veiligheid en lightweight travelling.
 • Drinksysteem: Een drinksysteem laat je toe om handenvrij te drinken op de fiets. Bovendien komen deze systemen in verschillende vormen en formaten, en wegen ze bijzonder weinig.
 • Lichtgewicht tentje: Een tent voor bikepacking moet bovenal compact zijn en weinig wegen. Hoe ver je daarin gaat, bepaal je zelf aan de hand van je wensen en budget, maar een kleine tunneltent is een populaire keuze.
 • Slaapzak en matje: Voor je slaapzak en slaapmatje geldt hetzelfde advies: licht en compact zijn ook hier de buzzwords. Een slaapzak met donsvulling is licht en laat zich het meest compact opbergen, maar valt ook iets duurder uit.
 • Hoofdlamp: Een efficiënte hoofdlamp geeft niet alleen licht, ze zorgt er ook voor dat je je handen vrij houdt. Handig bij kleine reparaties of om je kookplek te verlichten.
 • Trekkingmaaltijden: Wie de begane paden ver achter zich laat, neemt best wat proviand mee. Trekkingmaaltijden zijn compact opbergbaar, eenvoudig te bereiden en … je kan ze zonder servies verorberen, bijvoorbeeld met een spork.
 • Lichtgewicht kooktoestel: Kies voor een eenvoudige brander om je potje te bereiden na een dag fietsen. Sommige exemplaren laten zich trouwens verrassend compact wegstoppen in je bagage.
 • Droge (fiets)kledij: Tijdens lange dagen in het zadel is naast het drielagensysteem ook een goede fietsbroek onontbeerlijk voor je zitcomfort.
 • Fietsverlichting: Misschien wil je weleens voor dag en dauw op de trappers staan, of fiets je nog een eindje verder naar die leuke kampeerplek wanneer de zon al onder de horizon is gezakt. Met de nodige verlichting en reflecterende elementen blijf je ook in het donker zichtbaar voor het verkeer.
 • Toilettas (met inhoud)

 © A.S.Adventure