Aangeboden door A.S.Adventure

© A.S.Adventure

Dit zijn de mooiste fietsroutes van Vlaanderens Mooiste

Rond elke hoek ligt er in de Vlaamse Ardennen wel een iconische helling of een kasseistrook waarvan je elke steen persoonlijk kent. Zo vaak heb je die plekjes al gezien op tv. Met andere woorden: dit is een fietsparadijs voor iedereen die één dag flandrien wil zijn zonder zich na een afmattende rit de trappist te ontzeggen. Wij selecteerden drie fietsroutes die je langs de mooiste stukjes van Vlaanderens Mooiste leiden.

Fietsroute 1: Bidon-fietsroute

42,7 km vanuit Geraardsbergen en terug

Vlak na je vertrek in Geraardsbergen dender je de befaamde Muur al op. Het is wellicht geen slecht idee om in de kapel op de top een kaars te branden voor goede benen en een behouden terugkomst. Je zal het nodig hebben, want tijdens deze tocht krijg je ook de Valkenberg en Berendries, de favoriete helling van Greg Van Avermaet, voor de wielen. Gelukkig volgen er na de Muur genoeg vlakke tussenstukken die je de kans bieden om, tussen het afzien door, met volle teugen te genieten van het prachtige landschap.

Onderweg flits (of kruip) je langs veldkapelletjes en molens, akkers en bossen, kronkelende beken en rijen knotwilgen. Voor de dorstige renners die hun bidon niet voorzien hebben van voldoende toverdrank: je passeert ook diverse bruine kroegen en legendarische koerscafés. Zo kun je in Sint-Martens-Lierde in café De Kartuizer bier drinken uit een stenen kruik. Uiteraard sluit je de dag af met een mattentaart in Geraardsbergen. Of hoe moet je anders die uitgeputte reserves aanvullen?

Fietsroute 2: Ronde van Vlaanderen: Blauwe Lus

78 km vanuit Oudenaarde en terug

Er zijn drie fietslussen die in het teken van de Ronde van Vlaanderen staan. Allen vertrekken en komen aan in Oudenaarde, sinds 2012 de aankomstplaats van Vlaanderens Mooiste. De blauwe lus is met z’n 78 kilometer de kortste. Dat wil niet zeggen dat je als fietser op je lauweren kan rusten. Onderweg bedwing je onder meer de Oude Kwaremont, Paterberg, Koppenberg en Taaienberg. De jubelende fans aan weerskanten van de weg moet je er zelf bij verzinnen.

In Kwaremont loopt de Ronde van Vlaanderenstraat een tijdje pal op de taalgrens. Je komt voorbij het monument ter ere van Karel Van Wijnendaele, vroegste bezieler van de Ronde. Maar richt je ogen ook op de baan. Niet dat hier veel gemotoriseerd verkeer komt – op een verdwaalde tractor na. Wel omdat alle winnaars van de Ronde van Vlaanderen, mannen én vrouwen, op het tarmac gekalkt zijn. De meest legendarische, zoals Briek Schotte, Eddy Merckx en Johan Museeuw, kregen zelfs een stenciltekening.

Fietsroute 3: Ronde van Vlaanderen: Rode Lus

114 km vanuit Oudenaarde en terug

Deze rode lus verkent de oude finale van de Ronde, waar koersnostalgici nog altijd natte dromen van hebben. Koersfans kennen deze wegen als hun binnenzak, ook al zijn ze nog nooit in de Vlaamse Ardennen geweest. Want de Valkenberg, Berendries, Eikenberg, Muur en Bosberg, daar zijn dromen van gemaakt. Schakel naar je bruutste beulenverzet en stoempen, stoempen, stoempen maar. Over kasseien, langs dorpjes en ingeslapen boerenland. Ploeteren in de Vlaamse klei.

Na de Muur kan je, tenzij je een pitstop maakt in café ‘t Hemelrijck, niet lang uitblazen. Voor je er erg in hebt, loopt de weg alweer opwaarts. Naar de Bosberg, waar Edwig Van Hooydonck traditiegetrouw afrekende met de tegenstand. Kuiten insmeren is een absolute vereiste voor deze tocht. De rode lus is 114 kilometer lang, en begint en eindigt aan het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. Daar kan je ook douchen vooraleer je een duik neemt in de geschiedenis van deze prachtkoers.

 © A.S.Adventure