©  Shutterstock

Zonnecrème: geen overbodige luxe tijdens de eerste lentedagen

We hebben de zon lang niet in al haar glorie gezien, maar nu ze voor het eerst dit jaar volop straalt, genieten we er beter van met een laag zonnecrème. Want ook op de eerste lentedagen kan de straling al schadelijk zijn voor onze huid.

Hanne Vandenweghe

“Zodra je de zon ziet, moet je jezelf altijd goed insmeren. Ja, ook op de eerste zonovergoten dagen van het jaar en als je al een beetje gebruind bent. ”, zegt dermatoloog Sven Lanssens. “We zijn eind maart en de zon heeft al aanzienlijk wat kracht. Ze staat wel nog laag. Dat betekent dat we momenteel meer blootgesteld worden aan UVA-straling. Die is 20 keer minder schadelijk dan UVB-straling, die we in de zomermaanden op ons krijgen als de zon hoger staat. Maar: we worden wel 20 keer vaker blootgesteld aan die UVA-stralen. Dat komt het op hetzelfde neer.”

Smeren is de boodschap, dus. Met een zonnecrème die je tegen beide types straling beschermt. “De meeste bekende merken doen dat”, aldus Lanssens. De expert geeft nog mee dat je jezelf het best om de twee uur opnieuw insmeert voor een optimale bescherming en dat op alle ontblote zones - vergeet je oorschelpen niet! “Zonnecrèmes beloven in principe een lange bescherming, maar dan wel in de ideale omstandigheden waarin je geen druppeltje zweet en niets doet. Daarom is het belangrijk om de smeersessie te herhalen.”

Niet te zuinig

Gebruik zeker voldoende smeersel of spray, want volgens de dermatoloog zijn veel mensen te zuinig met zonnecrème. “Er is weinig verschil tussen een factor 30 en factor 50, op voorwaarde dat je voldoende smeert. Als je te weinig smeert, vermindert de waarde van de factor. Factor 30 is dan soms maar factor 15. Ter compensatie is een hogere factor aangewezen. De ideale hoeveelheid is 2 milligram zonnecrème- of spray per vierkante centimeter van je lichaam, maar dat doet bijna niemand. Per volwassen man heb je dan 30 g crème nodig voor een volledig lichaam, wat ongeveer een halve tube is. De meeste mensen smeren maar 0.75 mg per vierkante centimeter.”
Reclame:
De beste Farmaline kortingen voor u verzameld >>Meer over Gezondheid

Aangeboden door onze partners

Niet te missen