©  BELGA

Hockeybond wil alle klassementen annuleren behalve in Eredivisie

De Koninklijke Belgische Hockeybond (KBHB) stelt de clubs voor de officiële klassementen voor het seizoen 2020-2021 te annuleren, uitgezonderd voor de Eredivisie dames en heren. De federatie reageert zo op de beslissingen van het Overlegcomité die gelden tot minstens 26 april.

Bron: BELGA

Een rechtstreeks gevolg van het voorstel, dat op 11 mei nog moet worden goedgekeurd op een Buitengewone Algemene Vergadering, is dat er slechts twee zakkers zijn naar de Eerste Divisie en geen enkele stijger.

Alle kampioenschappen bij de volwassen, behalve de Eredivisie, werden eind oktober bij de start van de tweede lockdown stopgezet. De bond ziet geen perspectief om voor begin mei te hervatten, waardoor de verschillende kampioenschappen te weinig tijd rest om hun eerste ronde af te werken.

De play-downs in de Eredivisie (m/v), waarvan de wedstrijden onder strikte voorwaarden worden verdergezet, zouden in het voorstel maar tot twee degradanten leiden (in plaats van drie), zodat er volgend seizoen twaalf teams in de competitie uitkomen.

De al gespeelde matchen in D1, D2 en D3 zouden niet meetellen voor een klassement. Er zouden dus ook geen stijgers of zakkers zijn. “Alvorens dit voorstel officieel wordt bekrachtigd, zullen de clubs echter nog over een aantal delen ervan moeten stemmen tijdens een voor de gelegenheid georganiseerde Buitengewone Algemene Vergadering op 11 mei”, laat de bond weten.

De KBHB wenst niettemin dat de kampioenschappen worden verdergezet onder de vorm van oefenduels.

Bij de jeugd kan een hervatting van de officiële kampioenschappen wel nog steeds worden overwogen. “In tegenstelling tot de volwassenen hebben de jongeren hun trainingen voor het grootste deel op een bijna normale manier kunnen verderzetten. Het BO (bestuursorgaan, red) van de KBHB is dan ook optimistischer over de hervatting van de officiële competities voor alle jeugdcategorieën. Het zou de bedoeling zijn om de jeugdkampioenschappen zo snel mogelijk te hervatten. Voorrang zal worden gegeven aan het afwerken van de eerste ronde”, besluit het communiqué.