Aangeboden door Limburg.net

© Limburg.net

“Altijd drinkbus met kraantjeswater bij me”

Omar Tachrafte (42) woont in een groot appartementsgebouw in Genk waar sorteren hoog in het vaandel wordt gedragen.

Soms heb je dat extra duwtje nodig om wat meer je best te doen. Dat gebeurde bij Omar en zijn gezin toen ze twee jaar geleden verhuisden. “Als je op een appartement woont, ontbreekt vaak de ruimte om goed te sorteren. In Zonneweelde, de appartementsblok waar ik nu woon met mijn vrouw, twee zonen van 17 en 9 en dochter van 12, wordt extra aandacht besteed aan sorteren. In de kelder is ruimte voorzien voor zowel de blauwe zak als de vuilzak. Zelf probeer ik ook slim te sorteren door flesjes, brikken en blik plat te drukken. En zo sparen we toch al snel twee blauwe zakken op drie uit. Er staan glascontainers. En in de groenzone buiten staan compostbakken waarin we alle rauwe groente- en fruitafval kwijt kunnen. Dit zet aan tot beter sorteren. Wijzelf plaatsten onder de pompbak in de keuken een vuilbakje met twee vakken, zodat we het keukenafval en huisvuil gemakkelijk kunnen scheiden voor we het naar de compostbak brengen. Al die initiatieven hebben me ook aan het denken gezet. We moeten allemaal ons steentje bijdragen, want de nieuwsberichten worden er niet beter op. De opwarming van de aarde is een feit. Je leest over overstromingen en andere milieurampen. En eigenlijk zijn we daar allemaal mee schuldig aan. Hetzelfde geldt voor al het plastic dat rondslingert over de hele wereld en in de oceanen. We mogen er toch wat bewuster mee omspringen.”

 © Limburg.net

Geen voorverpakte groenten en fruit

Omar werkt als buschauffeur bij een transportbedrijf. Voor corona reisde hij met de touringcar Europa rond, nu doet hij voornamelijk schoolvervoer. “Ik zit vaak in de bus, maar privé doe ik veel te voet. Zeker bij korte afstanden, zoals brood gaan halen bij de bakker in de buurt, kies ik ervoor om te wandelen. Goed voor het milieu en goed voor mijn eigen gezondheid. We kochten onlangs fietsen, en nu trekken we er ook al vaker met de fiets op uit. Ook de kinderen gaan met de fiets naar school. We proberen trouwens sowieso onze aankopen in de buurt bij de lokale handelaars te doen. Vlees kopen we bij de lokale slager waar niet alles in plastiek verpakt zit. Voor groenten en fruit gaan we naar de groenteboer. Gaan we toch naar de supermarkt dan let ik er wel op dat ik losse groenten en fruit koop. Ook nemen we onze eigen kratjes mee om de boodschappen in te vervoeren, in plaats van nog extra plasticzakjes aan te kopen. Op den duur heb je zoveel van die zakjes in de kast liggen. Dat is helemaal niet nodig.”

ULTIEME TIP:
“Druk je afval voor de blauwe zak plat. Zo bespaar je al snel een extra zak uit.”

Omar werkte het voorbije jaar hard aan zijn gezondheid, want van al het bus-zitten kwam hij de laatste jaren toch enkele kilootjes aan. “Ik beweeg meer, maar ik drink ook veel meer water. Ik kies voor kraantjeswater. Zo spaar ik opnieuw afval uit. Ik neem mijn drinkbus gevuld met kraantjeswater mee de bus in.” Voor andere drank trekt hij naar de drankhandel in de buurt. “Limonade en melk kopen we sinds kort ook in glazen flessen.”

 © Limburg.net