Aangeboden door Limburg.net

© Limburg.net

“Kippen en composthoop”

Liesje Rymen (30) uit Lummen wil, samen met haar man, een goed voorbeeld zijn voor haar kinderen en probeert vooral afval te voorkomen.

Sinds haar eerste zwangerschap staat ze bewuster in het leven. De halftijdse opvoedster is ondertussen zwanger van haar tweede kindje. Wasbare luiers en billendoekjes heeft ze al. “Ik ben altijd al begaan geweest met het milieu. Ik kreeg dit mee in mijn opvoeding. Toen we ons huis kochten en verbouwden, probeerden we zoveel mogelijk te recupereren. We kozen bewust voor een huis uit de jaren zestig waar al in geleefd was. Heel wat spullen komen van de grootouders en ik trek zeker twee keer per maand naar de Kringwinkel waar ik behalve meubels en decoratie ook speelgoed en kleding koop”, zegt Liesje. “Ook hebben we een tuin met kippen en een composthoop waar we groenafval composteren.”

 © Limburg.net

Wasbare luiers

Toen ze zwanger werd, wilde Liesje nog beter haar best doen. “Ik wil mijn kinderen tonen dat het ook anders kan. Daarnaast brengt een baby ook extra afval met zich mee. Denk maar aan al die luiers. Daarom gingen mijn man en ik op zoek naar een alternatief. Ook al waren de wasbare en herbruikbare luiers een behoorlijk dure aankoop, op het einde van de rit spaarden we heel wat geld uit. Met een volgend kindje op komst, kunnen ze nog eens dienen.”

ULTIEME TIP:
“Ga naar de lokale markt, de kleine zelfstandige in de buurt of een verpakkingsvrije winkel en neem je eigen zakjes, bakjes en doosjes mee.”

Voorraaddozen

Liesje haar grootste doel: zoveel mogelijk afval voorkomen. “Ik ga elke week naar de lokale markt en neem mijn eigen stoffen groentezakjes, potjes en doosjes voor beleg en meer mee. Ik koop liefst lokaal, bij de kleine zelfstandige. Het is gemakkelijker om eigen bakjes en zakjes mee te nemen. Wanneer ik naar de theewinkel in de buurt ga, neem ik steevast mijn eigen theeblik mee. Ze kijken er niet meer raar van op. Daarnaast doe ik één keer per maand boodschappen in een verpakkingsvrije winkel waar ik shampoo en zeep in blok koop. Ik vul er een glazen pot met tandpasta. Pasta, granen, noten en vruchten, koop ik er in grotere volumes en daarvoor neem ik eigen verpakking mee. Als ik naar de supermarkt ga, probeer ik erop te letten dat ik, als het kan, geen voorverpakte producten koop. Ik kies voor losse tomaten bijvoorbeeld in plaats van voorverpakte tomaten.”

Recyclagepark

Liesje gaat zelfs nog een stap verder. Ze maakt haar eigen wasmiddel en allesreiniger. “Dit vind ik gewoon heel leuk om te doen. Ik schafte mezelf het boek ‘Ecologie op hoge hakken’ van Anne Drake aan. Het staat vol goede tips en gemakkelijke recepten om zelf aan de slag te gaan. Het is niet altijd even gemakkelijk om zo doorgedreven te sorteren en afval te vermijden. Ook ik vind het soms moeilijk om de balans te vinden. Ik zou altijd zelf brood en koekjes willen bakken, maar met een job en een gezin ontbreekt me soms de tijd. Dus ook mijn dochter krijgt wel eens een koekje verpakt in plastiek, maar dat plastiek sorteren we en brengen we netjes naar het recyclagepark.”