Aangeboden door Limburg.net

© Limburg.net

“Goed sorteren, dat kreeg ik thuis al met de paplepel mee”

In haar hobbywinkel in Beverst (Bilzen) houdt Martine Peters de afvalberg bewust klein. De winkel zelf is trouwens ingericht met tweedehandsspullen.

“Met alles wat ik doe, wil ik mensen een lach op hun gezicht toveren, zowel met mijn straattheater, als in mijn hobbywinkel die ik al veertien jaar uitbaat”, begint Martine (48) haar verhaal. Ze is een creatieve duizendpoot, speelt graag toneel en is zot van honden. Daarnaast is ze vooral ook een slimme sorteerder. “Ik vind het belangrijk om mijn steentje bij te dragen”, zegt Martine. “Mijn ouders zijn ook erg begaan met het milieu en zijn goede sorteerders. Dat kreeg ik met de paplepel mee.” Zelf koos ze er dertig jaar geleden al voor om geen vlees meer te eten en vegetariër te worden. “Ik ben een grote dierenvriend. Ik schilder dierenportretten en kreeg het niet meer over mijn hart om de dieren die ik schilder op te eten. Ik zeg niet dat we allemaal vegetariër moeten worden, maar we zouden toch wat meer moeten stilstaan bij hoe we met de wereld omgaan. Zeeschildpadden die tussen het plastic zwemmen is echt wel de schuld van de mensen. Je moet na een mooie zomerse dag eens op het strand gaan kijken hoeveel afval er achtergelaten wordt. Kijk eens goed wat er allemaal op en langs de weg ligt. Ik ruimde vandaag nog zes lege blikjes voor mijn winkel op.”

ULTIEME TIP:
“De dunne plastic zakjes rond reclamefolders kan je perfect als hondenpoepzakjes gebruiken. Elk jaar krijg je tientallen en tientallen van die zakjes in de brievenbus.”

Geen winkeltasjes

De hobbywinkel van Martine draait momenteel op volle toeren. Sinds we meer tijd hebben, zoeken we creatieve bezigheden. Martine blijft waakzaam dat ze in haar winkel slim sorteert en afval reduceert. “Ik ben jaren geleden al gestopt met het uitdelen van winkeltasjes. Ik vraag de klanten om een herbruikbare tas mee te brengen. Is een enkeling het toch vergeten, dan verpak ik de aangekochte materialen in één van de zakjes waarin de spullen verpakt de winkel binnenkomen. Terwijl ik tien jaar geleden op honderd klanten nog negentig zakjes uitdeelde, zijn er dat nu nog maar vijf.” De winkel richtte Martine in met tweedehands meubels. “Ik koos voor rekken uit dezelfde houtstijl en zo past het geheel perfect samen. Ook in de verkoop kies ik voor duurzame materialen, zoals garen van gerecycleerd katoen. Ik ga voor duurzame en kwalitatieve materialen van merken die met respect omgaan met het milieu.”

 © Limburg.net

Afvalberg verkleinen

Ook thuis denkt Martine na voor ze extra afval creëert. “De dunne plastic zakjes rond reclamefolders kan je perfect als hondenpoepzakjes gebruiken. Plastic bakjes waarin wortelen verkocht worden, doen dan weer dienst in de hobbykamer als opbergdoosjes. Zo moet je ze niet weggooien en je hoeft geen andere bakjes te kopen. Mijn vader gebruikt de taartdozen in plastiek uit de supermarkt als miniserres om sla te kweken. We werken regelmatig samen in zijn moestuin. Er zijn zoveel dingen die we als afval zien die, als je een beetje creatief bent en erover nadenkt, herbruikbaar zijn. Je verkleint er niet enkel de afvalberg mee, maar spaart ook nog eens geld uit.”