Aangeboden door Limburg.net

© Limburg.net

”Brooddoos mee naar school in plaats van aluminiumfolie”

Joaquim Krimpenfort (17) uit Houthalen groeit op in een gezin waar sorteren, composteren en rekening houden met het milieu heel vanzelfsprekend zijn.

Een goedlachse tiener, leerling elektronica in het zesde jaar, speelt toneel en trombone, en is begaan met zijn omgeving. Joaquim: “Het is belangrijk dat we allemaal ons steentje bijdragen. Mijn ouders hebben me zo opgevoed, maar ik ben er me zelf ook heel bewust van dat we iets moeten doen aan de massa’s plastic en de opwarming van de aarde. Ik doe zo goed als al mijn verplaatsingen met de fiets, zelden vraag ik mijn ouders om me met de auto te brengen. Plastic, dat wordt bij ons thuis heel netjes gesorteerd. Flessen en blikjes duwen we plat om zo meer kwijt te kunnen in de blauwe zak. Sowieso proberen we de aankoop van plastic flessen te beperken. We hebben een karaf met waterfilter die altijd gevuld op het aanrecht staat. En bij mijn vader, mijn ouders zijn gescheiden, drinken we bruiswater van de sodastream. Ook op school wordt het gebruik van herbruikbare materialen sterk gestimuleerd. Zo vragen ze om drinken in een drinkbus mee te brengen en te kiezen voor een brooddoos in plaats van aluminiumfolie. Verder staan er verschillende vuilbakken waar we pmd, papier en huisvuil kunnen scheiden. Ik vind dit een goede zaak.”

 © Limburg.net

Regenwater opvangen

Zo stilaan kweekt Joaquim ook groene vingers. Hij is graag buiten en in de moestuin bezig. “Bij mama wonen we langs mijn grootouders. We delen samen een grote tuin waar kippen rondlopen. Etensoverschotten eten we zelf de dag nadien nog op. Kleine restjes gaan naar de kippen. We eten ook de eitjes van de eigen kippen. Daarnaast hebben een serre waar we fruit en groenten kweken, zoals tomaten, sla en aardbeien. Een stukje van de kippenweide vormden we om tot moestuin waar we boontjes, prei en andere groenten telen. Mijn opa en ik werken vaak samen in de tuin. We vangen regenwater op om de plantjes water te geven. Ook bij papa zijn we bezig met de aanleg van een moestuin en een serre. Tuinafval wordt op de composthoop gegooid, wat de ideale meststof voor tussen de bloemen en planten wordt.”

ULTIEME TIP:
“Let op wat je koopt. Koop bijvoorbeeld geen doos koeken waar de koekjes nog eens allemaal apart verpakt zitten. Losse koeken kan je ook in een doosje steken om mee naar school te nemen.”

Verpakkingen

Joaquim is blij met de groentetuin. Zelf eet hij ondertussen al zes jaar geen vlees meer. “Het begon met een weddenschap tussen mijn papa, mijn zus en mezelf. Ik zou een week geen vlees eten, ondertussen eet ik het al zes jaar niet meer. Ik eet veel noten en eitjes in de plaats. Ik zeg niet dat iedereen moet stoppen met vlees eten, maar als iedereen al wat minder vlees zou eten, heeft dit een enorme impact op het milieu. Ik denk dat het besef toch stilaan groeit dat we beter ons best moeten doen om afval te voorkomen en beter moeten sorteren. We staan aan het begin van een grote verandering.”

© Limburg.net