Aangeboden door Limburg.net

© Limburg.net

Vriendelijke Limburgers worden slimme sorteerders

“Goed nadenken voor je iets koopt”

Willy Vancluysen is 72 en uit Beringen. Hij is al jarenlang een slimme sorteerder.

Willy, geboren slagerszoon, herinnert zich hoe zijn ouders in de slagerij het vlees nog in papier verpakten. “Er zijn vandaag gelukkig nog slagers waar je charcuterie en vlees vers van het mes kan kopen en waar ze de gewenste stuks vlees in papier verpakken. Een groot contrast met vele supermarkten waar je zelfs één cervelaatje in een grote plastic verpakking kan kopen. Goed voor de singles, maar slecht voor het milieu en het is al één minuut na twaalf”, zegt de gepensioneerde KBC-medewerker. Zelf probeert hij zoveel mogelijk plastiek te vermijden. Samen met zijn vrouw Greta, met wie hij al 48,5 jaar getrouwd is, woont hij in een appartement in een residentie van 104 flats in Beringen.

© Limburg.net

Samen sorteren

“We wonen hier met veel volk samen, maar dragen allemaal ons steentje bij en proberen zo slim mogelijk te sorteren. We stimuleren de bewoners ook om te sorteren door ruimte te houden voor de afvalzakken. We hebben er zelfs een parkeerplaats voor opgeofferd. We vragen alle bewoners om petflessen, flacons en drankblikjes voor de pmd-zak plat te duwen. Zo kan er meer afval in een zak en sparen we op drie pmd-zakken toch een zak uit. Zo moeten er minder camions de baan op om alle zakken geladen te krijgen en helpen we mee aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Overschotten van groenten zoals sla en rauwe kool, alsook broodoverschot wordt meegegeven aan een buur die dagelijks naar één van de kinderen die kippen heeft, rijdt. We hebben trouwens ook een Mooimaker in ons gebouw die de gezamenlijke tuin en straten rondom de residentie afvalvrij houdt.”

ULTIEME TIP:
“We wonen hier met veel volk samen in deze appartementsblok,maar dragen allemaal ons steentje bij en proberen zo slim mogelijk te sorterenzodat we minder afvalzakken moeten buitenzetten.”

Vooraf nadenken

Volgens Willy is het belangrijk dat we wat meer nadenken voor we iets kopen. “We moeten weg van de wegwerpmaatschappij. Ik ben nog van de generatie dat kapotte sokken gestopt worden en grootmoeder stof koopt en zelf kleren naait voor de kleinkinderen. Vandaag worden die sokken eerder weggegooid, want je koopt voor geen geld nieuwe kousen in super goedkope kledingketens. Daar wordt massaal gekocht en het wordt massaal ook al snel weer weggegooid.”

 © Limburg.net

Lokaal kopen

Ook denkt Willy na voor hij online koopt. “Alles wat je online koopt, is dubbel verpakt. In een klein doosje met vaak nog eens een extra grote doos eromheen. Zo zitten de camionettes van de leverbedrijven snel vol, moeten er meer camionettes geladen worden en krijg je weer meer verkeer en CO2-uitstoot.” Soms kan het niet anders, maar hij probeert zoveel mogelijk lokaal te kopen. “Ik deel de #kooplokaal regelmatig op mijn Facebookpagina. Lokaal kopen is belangrijk, zodat onze kleinkinderen straks niet enkel nog werk hebben, maar ook in een groenere wereld leven. Daar kunnen we met z’n allen ons steentje aan bijdragen.”

Afval opruimen

En dan heeft Willy nog een belangrijke suggestie. “Als het gesneeuwd heeft, is iedere burger verplicht om het voetpad voor eigen deur sneeuwvrij te maken. Dat zou ook met afval verplicht moeten worden. Als iedereen rondom de eigen woning plastic, peukjes en ander afval opruimt, dan zou de wereld er al een stuk schoner uitzien. Natuurlijk is het nog beter als iedereen het zelf in de vuilbak in plaats van op straat gooit.”