Aangeboden door Hindrikx Meubelen

 © Hindrikx Meubelen

Het perfecte salon? Tips & tricks van Meubelen Hindrikx

Heb je al eens uitgerekend hoeveel tijd je doorbrengt in je salon? Meer dan vier uur per dag is zeker geen uitzondering. Gezellig samenzitten met je huisgenoten, lezen, naar televisie kijken: telkens speelt je salon een centrale rol. Wanneer je een nieuw salon koopt, is professioneel advies dan ook geen overbodige luxe.

Belgen houden van hun salon en willen een zetel die lang meegaat. “Van alle Europanen zitten we het vaakst in ons salon. Een Belg wil zijn salon toch zeker vijftien jaar houden. Dat is dan ook een goede reden om iets meer te investeren”, zegt Ben Hindrikx, medezaakvoerder van Meubelen Hindrikx, een meubelzaak in Hasselt die al sinds 1960 bestaat. Naast salons vind je er ook relaxzetels, bedden, ruimtebesparende bedkasten, handige kastsystemen, alles voor je eetkamer en noem maar op.

 © Hindrikx Meubelen

Stevige basis

Aangezien hij een goede band met de klanten erg belangrijk vindt en samen met zijn vader in de verkoop staat, is Ben Hindrikx goed geplaatst om je te helpen bij de keuze van een nieuw salon. “Alles begint bij het kaderwerk van de zetel, dat bij onze fabrikanten uit massief beukenhout gemaakt is. In al onze salons zijn koudschuimkussens aanwezig die een lange levensduur hebben en ondersteund worden door nosagveren. Binnen het koudschuim heb je nog kwaliteitsverschillen, afhankelijk van de hoeveelheid schuim. Een hoge densiteit is belangrijk.”

Hard of zacht?

Bij de keuze van een nieuw salon moet je ook aandacht schenken aan de hardheid van de kussens. “95 procent van de klanten kiest voor het medium zitcomfort”, vertelt Ben Hindrikx. “Iemand die wat zwaarder is, kan de koudschuimkussens nog steviger laten maken of pocketveren laten toevoegen. Wie graag gezellig inzakt, kan voor een soft zitcomfort gaan. Voor de meeste klanten is medium de ideale oplossing.”

 © Hindrikx Meubelen

Hoger, lager

Je nieuw salon moet ook de juiste zithoogte hebben. “Bij de ideale zithoogte hebben je knieën een hoek van minstens 90 graden, anders moet je moeite doen om recht te staan. In onze showroom kunnen we de ideale hoogte bepalen door een zitbank met een liftsysteem omhoog en omlaag te laten gaan. Zo kan de klant aangeven wanneer hij of zij perfect zit.”

 © Hindrikx Meubelen

Stoffen bekleding

Ook het materiaal van de bekleding is een belangrijk aspect. “85 procent van de salons verkopen we in leder”, zegt Ben Hindrikx. “Enkele jaren geleden was dat zelfs nog meer, maar we zien dat er nu meer interesse is voor stof. Waarom? De synthetische vezels van vandaag zijn niet meer te vergelijken met die van twintig jaar geleden. De stoffen zijn veel beter geworden, ook qua onderhoud en schoonmaak.”

Hoe weet je of een stof lang meegaat? “Kijk naar de Martindale-waarde”, adviseert Ben Hindrikx. Dat is een slijtagetest waarbij de stof een aantal toeren moeten kunnen draaien op een machine zonder kapot te gaan. “Ik heb nog nooit een salon verkocht met een Martindale-score onder de 40.000 toeren. De meeste stoffen die we verkopen, zitten rond de 70.000 à 100.000 toeren. Dat betekent overigens niet dat zo’n stof met 100.000 duurder is dan een stof met 40.000 toeren.”

 © Hindrikx Meubelen

Het ene leder is het andere niet

De grote meerderheid van de salons is nog altijd met leder bekleed, maar er zijn grote kwaliteitsverschillen. “De buitenste laag van het leder is het anilineleder of semi-anilineleder, de sterkste laag. Wij werken met semi-anilineleder, wat betekent dat er een lichte beschermlaag overheen zit. Wil je een kwaliteitsvol salon, kies dan een bekleding gemaakt uit de buitenkant van het leder.”

 © Hindrikx Meubelen