©  Monique Abrahams

Limburgse Wandelchallenge: een tocht door de geschiedenis van Zelem

Halen -

Doe De Limburgse Wandelchallenge, en wandel de héle provincie door. In elke gemeente tipt de burgemeester zijn of haar favoriete route. Erik Van Roelen (CD&V) neemt ons mee doorheen de Vallei van de Zwarte Beek in Halen.

Geert Houben

Meedoen aan De Limburgse Wandelchallenge? Lees hier alles over de uitdaging, mooie prijzen en alles wat je moet doen om deel te nemen.

De Halense burgemeester Erik Van Roelen (CD&V) herontdekte het afgelopen jaar vele mooie

Burgemeester Erik Van Roelen 

Burgemeester Erik Van Roelen ©  Karel Hemerijckx

stukjes natuur en historische plekken in zijn stad. “Opvallend wat wij hier allemaal hebben op wandelafstand. Er zijn de holle wegen in Loksbergen en Zelk, de heuvels en fruitplantages, het helmenpark, onze twee musea en een reeks oorlogsmonumenten.”

Een trip doorheen de vallei van de Zwarte Beek en bossen van Hees omschrijft Van Roelen als een topmedicijn. “Ideaal om tot rust te komen, de zorgen even opzij te zetten en om van de natuur te genieten van de natuur in elk seizoen en in alle weersomstandigheden. Er zijn voldoende parkeerplaatsen op het kerkplein van Zelem. En zodra het weer mag, is het zalig om na de wandeling te genieten van een drankje en hapje op het terras van Huize Nassau.”

De wandeling vertrekt aan de vroegere pastorie van Zelem. Het prachtige gebouw uit 1865 vormt een belangrijk onderdeel van de dorpskern. We lopen de straat uit en komen aan het domein van het Loboskasteel, een ander stukje geschiedenis uit Halen. Nu staat hier een herenhuis en hoeve, maar het voormalige kasteel zou dateren uit 1330.

We verlaten het centrum en trekken de natuur in. Hou hier je ogen goed open want tussen de weilanden kan je misschien een watersnip spotten. In Vlaanderen kan je de watervogel bijna niet meer vinden, maar de Vallei van de Zwarte Beek speelt een sleutelrol in het behoud van de soort.

(Lees verder onder de foto)

Met wat geluk spot je misschien een watersnip. 

Met wat geluk spot je misschien een watersnip. ©  Fred Nevelsteen

We passeren de Zwarte Beek ter hoogte van het plankenpad aan de Broekstraat. Als een lang lint wurmt de beek zich tussen de heuvels in Zelem. Langs het wandelpad kom je nog twee oude meanders tegen en één van de mooiste panorama’s op de route.

Limburg aan de zee

Een kilometer verderop staan we op de hoogste top in de wijde omgeving: zo’n 52 meter boven de zeespiegel. Dit is een getuigenheuvel. Nu kunnen we het ons nauwelijks voorstellen, maar zo’n 7 miljoen jaar geleden lag Limburg aan de zee. Voor de kustlijn vormden zich zandbanken van ijzerzand. Toen de zee zich terugtrok, versteenden deze zandbanken tot Diestiaan zandsteen. Zij bleven als getuigen achter in de verder vrij platte Lage Kempen.

Op onze route botsen we even later op een landduin, verscholen onder de bodem van het bos. Geen zandduin zoals aan de kust dus. Je moet wel goed kijken, want de duin werd tijdens de mijnbouw bedekt met dennenbomen. Verderop verandert het uitzicht opnieuw. Nu stappen we door graslanden waar je grote grazers kan tegenkomen. Een honderdkoppige kudde Abderdeen-Angusrunderen wordt hier ingezet om aan natuurbeheer te doen. Het hooi van de drogere graslanden wordt gebruikt om het vee te voederen. De grazers zorgen voor een gevarieerd landschap. En ze zijn niet alleen. Herders komen hier met kuddes Drentse heideschapen. Zij voorkomen dat de heide dichtgroeit met grassen en bomen. Met hulp van de runderen en schapen probeert Natuurpunt hier te streven naar een open vallei met meer waterrijke plekken. Zo willen ze de Vallei van de Zwarte Beek in ere herstellen met de typische kenmerken uit het verleden.

(Lees verder onder de foto)

 

 ©  rr

Praktisch

Wandeling: Vallei van de Zwarte Beek in Zelem

Startplaats? Dorpsstraat 34 in Zelem

Lengte? 7,9 km, of 10.600 stappen in 2 uur

Signalisatie? Volg de rode driehoek

Nodig? Bij nat weer zijn laarzen aangeraden, anders stevige schoenen.

Meer info over deze en vele andere Limburgse wandelingen: www.wandeleninlimburg.be.

Download hier de GPX-versie.

 

 ©  www.wandeleninlimburg.be

Veel wandelplezier!

In samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Kempen en Maasland, Lage Kempen en de Provincie Limburg.