Ook Nederland stopt tijdelijk met AstraZeneca: “Uit voorzorg”

Nederland stopt de komende twee weken met inenten met het vaccin van AstraZeneca. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten. “Uit voorzorg en in afwachting van nader onderzoek”, zegt minister Hugo de Jonge.

Tom Le Bacq

Nederland stopt twee weken uit voorzorg met het inenten met het vaccin van farmaceut AstraZeneca. Dat gebeurt tot en met zondag 28 maart, meldt het ministerie van Volksgezondheid op zijn website. De afgelopen dagen schortten verschillende landen het toedienen van het vaccin ook al op, vanwege meldingen van trombose na een prik.

LEES OOK. Ierland zet vaccinatie met AstraZeneca stop, bij ons toch aangeraden: “Ik maak me geen zorgen”

Directe aanleiding voor het advies van de Nederlandse medicijnautoriteit CBG is nieuwe informatie die dit weekend beschikbaar is geraakt. Het gaat om andere klachten dan het beperkte aantal meldingen van trombose na vaccinatie. Het CBG geeft aan dat in totaal zes nieuwe meldingen van mogelijke bijwerkingen zijn binnengekomen uit Denemarken en Noorwegen. Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar. In Nederland zijn momenteel geen soortgelijke gevallen bekend.

 

 ©  EPA-EFE

Het CBG benadrukt dat er vooralsnog geen oorzakelijk verband is aangetoond tussen het vaccin en de meldingen uit Noorwegen en Denemarken. Het Europese geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het EMA doet op dit moment nader onderzoek.

LEES OOK. Alle vragen over het coronavaccin beantwoord

Pauzeknop

Minister de Jonge: “Cruciaal is de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie, of dóór vaccinatie. Over de vaccins mag geen enkele twijfel bestaan. Ik vind het van groot belang dat de meldingen goed worden onderzocht. We moeten altijd het zekere voor het onzekere nemen, en daarom is het verstandig om nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken. Ik vaar hierbij volledig op onze experts.”

Juist vandaag maakte AstraZeneca bekend dat er geen bewijs is voor een verhoogd risico op tromboses bij mensen die met het vaccin zijn ingeënt. Het bedrijf zegt dat nadat ze de gegevens van ruim 17 miljoen gevaccineerden in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk bestudeerde.

België

Het Europese medicijnagentschap EMA liet ook weten geen aanwijzingen te hebben dat er een verband is tussen het vaccin van AstraZeneca en gevallen van trombose.

Ons land gaat tot nader order door met vaccinaties van het AstraZeneca-vaccin. “Er zijn momenteel geen aanwijzingen van een causaal verband tussen vaccinatie met AstraZeneca en bloedklonters. Het aantal gevallen van trombose bij gevaccineerde personen is niet groter dan wat bij de algemene, niet-gevaccineerde bevolking wordt waargenomen. De positie van de taskforce vaccinatie, net zoals die van het Europese Geneesmiddelenagentschap, is dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin tegen Covid-19 groter blijven dan de risico’s”, aldus Pierre Van Damme van de taskforce vaccinatie.

Meer over Coronavaccin