©  REUTERS

Johnson & Johnson zal afgesproken vaccins dan toch leveren

De Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson herbevestigt dat het nog dit jaar 200 miljoen coronavaccins zal leveren aan de Europese Unie. Eerder op de dag werd er nog bericht dat het bedrijf kampt met bevoorradingsproblemen.

jvhBron: De Telegraaf, Reuters

LEES OOK. Brengt vaccin van Johnson & Johnson redding met vroegere levering en slechts één prik?

Dinsdag berichtte persagentschap Reuters dat de leveringen van het coronavaccin mogelijk vertraging konden oplopen door bevoorradingsproblemen. Met de Europese Commissie heeft het Amerikaanse bedrijf een raamovereenkomst voor de levering van in totaal 400 miljoen doses, met 200 miljoen over heel 2021.

In een reactie laat Johnson & Johnson dinsdag weten dat die 200 miljoen doses er dit jaar wel degelijk zullen komen, met het begin van de leveringen in het tweede kwartaal. “Als onderdeel van ons streven naar transparantie, zullen we midden maart aan de Europese Commissie een update geven over onze productiecapaciteit”, klinkt het.

Productienetwerk

Om dat doel te bereiken, focust Johnson & Johnson op het uitbouwen van een wereldwijd productienetwerk. “We starten zo snel mogelijk nieuwe productielocaties op zoals de samenwerkingen met Catalent, Reig Jofre en Sanofi Pasteur.”

Volgens de huidige productieplannen zou het bedrijf tegen het einde van 2021 opschalen naar een productiecapaciteit van één miljard doses per jaar.

LEES OOK. Waarom Johnson & Johnson geen euro aan vaccin verdient

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Drie vaccins

De Europese toezichthouder heeft tot dusver drie coronavaccins goedgekeurd. Het gaat om middelen van Pfizer, Astrazeneca en Moderna. Het vaccin van Johnson & Johnson zou het eerste zijn waarbij mensen maar één prik hoeven te krijgen om optimaal beschermd te zijn. De levering van coronavaccins verloopt niet bepaald vlekkeloos. Eerder bleek AstraZeneca minder te kunnen leveren dan was toegezegd. Het zou een forse tegenvaller zijn voor de EU zijn als er weer sprake is van vertraging. Al zijn de mogelijke vertragingen bij Johnson & Johnson geen grote verrassing, want ook in de VS moest het initiële leverschema worden bijgesteld.

Meer over Coronavaccin

Aangeboden door onze partners