©  AP

Goed nieuws voor Koeman (en Messi?): Joan Laporta keert terug als voorzitter van FC Barcelona

Joan Laporta keert terug als voorzitter van FC Barcelona. De 58-jarige advocaat kreeg zondag tijdens de verkiezing veruit de meeste stemmen van de 110.000 stemgerechtigde ‘socios’ achter zijn naam. Hij versloeg ondernemer Victor Font en voormalig directeur Toni Freixa met ruim verschil.

Maarten VanhoofBron: BELGA

Laporta kreeg 54,28 procent van de stemmen, goed voor zo’n 30.000 naam stemmen. Font eindigde als tweede met 29,9 procent van de stemmen, voor Freixa (8,58 procent). 55.611 van de 110.290 socio’s bracht hun stem uit. Dat kon ofwel in een stembureau, ofwel - voor de eerste keer in de clubgeschiedenis - per post.

Laporta is de opvolger van Josep Maria Bartomeu, die eind oktober onder grote druk opstapte. Hij liet een club achter in grote financiële problemen en werd vorige week nog door de politie verhoord, vermoedelijk wegens het voeren van een betaalde lastercampagne tegen tegenstanders van zijn beleid, onder wie sterspeler Lionel Messi.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Koeman

Laporta, die goed bevriend was met clubicoon Johan Cruijff, was vooraf de grote favoriet. Hij fungeerde tussen 2003 en 2010 al als voorzitter van de Catalaanse club. In 2015 verloor hij de voorzittersverkiezing van Bartomeu. Laporta sprak eind vorig jaar zijn steun uit aan de huidige trainer van Barcelona, Ronald Koeman.

“Het enige dat ik weet, is dat mijn contract na dit seizoen nog een jaar doorloopt”, antwoordde Koeman onlangs op vragen over zijn toekomst bij de Catalaanse club. “De nieuwe voorzitter zal zijn zegje doen. Ik concentreer me alleen op het winnen van wedstrijden. De rest ligt niet in mijn handen.”

 

 ©  ISOPIX

De nieuwe voorzitter gaat in elk geval proberen om de nog altijd zeer bepalende Messi voor de club te behouden. Daarnaast zal hij snel een reddingsplan moeten opstellen en uitvoeren om de enorme schuldenlast van Barcelona te verlichten.

“Nadat ik de clubmedewerkers begroet heb, ga ik Messi eens bellen”, zei Laporta na zijn zege. “Zal ik hem kunnen overtuigen om te blijven? Dat hangt van hem af. Ik ga alles doen wat ik kan, binnen de economische mogelijkheden van de club, om hem in dienst te houden.”

Aangeboden door onze partners