©  BELGA

Belgian Cats kijken uit naar EK-loting, maar hadden liever andere speelstad gehad: “Top zes is het doel, voor het WK”

Maandagmiddag (12u00) wordt in het Spaanse Valencia geloot voor de poules van het EK basket voor vrouwen (17-27 juni). De Belgian Cats zijn reekshoofd.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

Zestien landen gaan in de trommel. Er worden vier groepen van telkens vier landen geloot. De Belgian Cats zitten samen met gastlanden Spanje (de titelverdediger) en Frankrijk in de eerste pot, net als Servië. Pot twee bestaat uit Zweden, Rusland, Slovenië en Italië. In pot drie zitten Wit-Rusland, Tsjechië, Montenegro en Turkije. De vierde pot wordt gevormd door Slovakije, Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Griekenland.

Het staat overigens al vast dat de meisjes van coach Philip Mestdagh hun wedstrijden in het Franse Straatsburg zullen spelen, omdat Frankrijk de Belgen koos als partner. Valencia is de andere speelstad. Mestdagh had liever in Valencia gespeeld, zegt hij zondag aan Belga.

“Daardoor zouden we niet moeten reizen (voor de finalefase in Valencia, red) en hadden we een recuperatiedag extra. Dat is belangrijk in een toernooi van dat niveau.”

 

 ©  VDB

Top zes

Emma Meesseman en co plaatsten zich voor het EK na een foutloos parcours in de voorronde tegen Oekraïne, Portugal en Finland. Op het EK van 2019 werd België vijfde na verlies in de kwartfinale tegen Frankrijk. Twee jaar eerder haalden ze brons.

“Het doel is eerste te worden in de groep en zo rechtstreeks geplaatst te zijn voor de kwartfinales. Zo hebben we een dag recuperatie meer en moeten we geen extra match spelen”, zegt de bondscoach. “Uiteraard is het doel de top zes, wat ons een plaats geeft in de kwalificatietoernooien voor het WK 2022 in Australië. Voor de continuïteit van de Belgian Cats is het heel belangrijk daar te zijn.”

Tijdens de loting wil Mestdagh uit groep twee vooral de Russen en de Zweden vermijden.

“Maar ook Slovenië en Italië zijn serieuze tegenstanders”, weet hij. “In pot drie is Turkije altijd op de afspraak. De Turken spelen in hun kampioenschap op een hoog niveau en beschikken over een genaturaliseerde Amerikaanse. Ik zou kiezen voor Wit-Rusland want daar hebben we een eitje mee te pellen. Het is tijd voor revanche”, verwijst hij naar de nederlaag op het EK 2019. In groep vier hoopt Mestdagh op Griekenland.

Na het EK gaat het vizier van de Cats richting Olympische Spelen in Tokio waarvoor ze ook geplaatst zijn.

Aangeboden door onze partners